Свет

Хитан апел УН: Хитно прекините употребу касетне муниције у Украјини

Такво оружје мора да постане историја, указала је заменик генералног секретара УН
Хитан апел УН: Хитно прекините употребу касетне муниције у Украјини© Танјуг/Alex Chan Tsz Yuk/Keystone Press Agency

УН су веома забринуте због извештаја о снабдевању касетном муницијом у конфликту у Украјини, рекао је заменик генералног секретара УН и високи представник за питања разоружања Изуми Накамитсу, и поново позвала на хитан прекид употребе тог наоружања.

"Извештаји у вези са трансфером и употребом касетне муниције током рата су веома узнемирујући. Генерални секретар УН је више пута позивао на хитан прекид употребе касетне муниције. Такво оружје мора да постане историја", рекла је Накамитсу састанку Савета безбедности УН.

Русија је претходно послала ноту земљама НАТО -а због испоруке оружја Украјини. а министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета Москве.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да се земље НАТО-а "играју ватром" испоручујући оружје Украјини.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков приметио је да напумпавање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Лавров је навео да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини, "укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља на територији Велике Британије и Немачке, Италије и других земаља".

image
VV inauguration
banner