Свет

Републикански мегадонатори траже алтернативу Трампу

Ниједан републикански противкандидат Доналду Трампу за председничке изборе није до сада значајније одскочио, па велики донатори или остају по страни или су у недоумици кога да новчано подрже
Републикански мегадонатори траже алтернативу Трампу© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Поједини велики донатори републиканаца су пред дилемом у кога да уложе свој новац, а да није Доналд Трамп: ниједан кандидат се до сада није показао као убедљива алтернатива бившем америчком председнику у предизборном периоду. И док милијардери очекују да се такав појединац издвоји из масе, потенцијалним кандидатима прво треба новац да би успели у тако нечему, пише "Фајненшел тајмс".

Лист цитира недоумице милијардера и донатора републиканаца Томаса Петерфија који жели да се опклади на некога ко има шансе да уђе у Белу кућу 2024. године.

Ове године он је дао два милиона долара политичком штабу гувернера Вирџиније Глена Јангкина, али он се није кандидовао за председника. Попут неких других републиканских донатора, он страхује да ће Трамп, који је одавно објавио своју кандидатуру, изгубити у трци са актуелним председником САД Џозефом Бајденом, али му се не свиђају ни Трампови противкандидати у предизборима. За "Фајненшел тајмс" он је изјавио да се нада да ће се Јангкин предомислити и кандидовати за предсендичку трку, а до тада је рекао својим пријатељима да не подржавају ниједног кандидата до јануара.

"Да ли је Трамп победив? Јесте, ако се консолидујемо. Без тога, нема одрживог пута", каже саветник једног од великих донатора.

Неколико мегадонатора републиканаца, милијардера, попут шефова хеџ фондова као што су Пол Сингер и Кен Грифин или удовица "краља казина" Шелдона Аделсона Мирјам, сада су по страни. За Питера Тила, који је кандидатима за Сенат 2022. године донирао 35 милиона долара, извори кажу да не намерава да подржи председничку трку 2024. године.

"Традиционални конзервативци у странци позивају и донаторе и кандидате да се суоче с реалношћу пре него што буде касно, страхујући да би оклевање могло да утре пут да Трамп победи у републиканским номинацијама", наводи се у тексту.

Сенатор из Јуте Мит Ромни, председнички кандидат 2012. године, каже да би донатори до краја фебруара требало да изгурају из трке кандидате са мањим шансама за победу, али истиче да сви мисле да би ту одлуку требало да донесе нечији други кандидат. Подсећа се да је тренутак критичан јер долази републиканска предизборна дебата, заказана за 27. септембар, а ближи се и коначни рок за донаторе да пријаве своје прилоге савезним властима до краја месеца.   

Ниједна алтернатива Трампу није до сада много угрозила вођство бившег председника и то упркос оптужбама против њега, од којих се неке односе на покушаје да се прекроји изборна воља на председничким изборима 2020. године.

"Одбијам да верујем да је Доналд Трамп наш неизбежни избор", каже Боби Килберг, донатор републиканаца који подржава бившег гувернера Њу Џерсија Криса Кристија, једног од кандидата који су рекли да неће подржати Трампа.

Као и други у овом надметању, и Кристи има потешкоћа да се издвоји међу шест озбиљних кандидата који покушавају да победе Трампа, који води, према истраживањима, у Ајови и Њу Хемпширу.

Гувернер Флориде Рон Десантис вероватно је број два у Њу Хемпширу, али би га могло престићи до пет кандидата. 

И донори су изгледа тако расути. Милијардери из бродске индустрије Ричард и Елизабета Улејн који су финансирали Трампа, сада подржавају Десантиса, ко-оснивач "Оракла" Лери Елисон подржава сенатора из Јужне Каролине Тима Скота, а суоснивач "Воцапа" Јан Кум бившу амбасадорку САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли. Неки су поделили своје донације на више кандидата, попут инвеститора и милијардера Стенлија Дракенмилера, Џефа Јаса и Клифа Аснеса од којих је сваки дао по 250.000 долара политичком штабу Криса Кристија, али и другим кандидатима.  

Мегадонатори имају разлога и да буду опрезни у погледу тога како се њихов новац троши. Десантис се некад сматрао за највећу Трампову претњу с обзиром на његов убедљив реизбор 2022. на Флориди. Али, од тада је изгубио подршку неких донатора због доношења закона о забрани абортуса, борећи се против Дизнија и називајући "потпуну инвазију Русије" на Украјину територијалним спором, пише "Фајненшел тајмс".

Десантис је наставио да прикупља много новца, укључујући више од милион долара од прошломесечне дебате. "Невер бек даун" који подржава Десантиса, премашио је августовски циљ прикупљања средстава од 10 милиона долара, каже Џеј Зајдман који прикупља донације за Десантиса у Тексасу.

Али Десантисови резултати, према анкетама, смањили су се са више од 40 одсто пре прве трке на 13 одсто сада, што га ставља у групу оних који јуре за Трампом.

Удаљеност ових кандидата до места фаворита ставља донаторе против Трампа у позицију да се питају зашто би се трудили, каже бивши конгресмен који је био велики донатор Ромнијеве кампање 2012. Френсис Руни.

"Све док Трамп поседује толики део наше базе, шта ту има да се удружи?", каже Руни.

image