Свет

Маск на мети критичара: Зли издајник који је спречио нуклеарни рат

Напади су почели када је "Вашингтон пост" објавио одломке из нове биографије о Маску која открива да је он одбио украјински захтев да помогне у покретању великог прикривеног напада у септембру 2022. на кримску луку Севастопољ
Маск на мети критичара: Зли издајник који је спречио нуклеарни ратGetty © Scott Olson

Оно што се догодило Илону Маску прошле недеље показује колико је америчка политика постала потпуно неуједначена и опасна за Украјину, пише професор Макс Абрамс са Нортистерн универзитета у тексту за "Њузвик". Он подсећа да је осуда почела када је "Вашингтон пост" објавио одломке из нове биографије о Маску која открива да је он одбио украјински захтев да помогне у покретању великог прикривеног напада у септембру 2022. на кримску луку Севастопољ.

Постојали су бројни, легитимни разлози због којих је Маск одбио да активира своје интернет услуге "Старлинк" за Украјину како би извршила невиђени, изненадни напад на руску морнарицу: Маск је обезбеђивао терминале Украјини бесплатно, у то време није био на војном уговору, захтев је дошао директно од украјинске — а не америчке — владе, а "Старлинк" никада није био активиран над Кримом због америчких санкција Русији.

Професор сматра да је најважније то што је Маск био забринут да би омогућавање напада могло довести до озбиљне "ескалације сукоба". Забринуо се да је од њега тражено да укључи "Старлинк" за "напад налик на Перл Харбор" и није желео да "проактивно учествује у великом ратном чину", што би вероватно изазвало руски нуклеарни одговор.

Као одговор на ову нуклеарну аверзију, Маска је високи украјински званичник назвао "злим", а амерички ратни ентузијасти "издајником". Рејчел Медоу са Ем-Ес-Ен-Би-Сија је рекла да је Маск "интервенисао да покуша да спречи Украјину да победи у рату".

Такође, Џејк Тапер са Си-Ен-Ена описао је Илона као "каприциозног милијардера" који је "саботирао војну операцију Украјине, савезника САД" и додао да тај чин захтева "реперкусије". Са своје стране, главни ирачки ратни продавац који је постао миљеник демократа, Дејвид Фрум, рекао је да Маску морају бити одузети уговори са америчком владом, јер није рефлексно пристао на украјински "Старлинк" захтев, а бивша сенаторка Елизабет Ворен, позвала је на хитну истрагу Конгреса "како би се осигурало да спољну политику води влада, а не један милијардер".

У данима који су уследили, Масков противници су искористили украјинску операцију као доказ да је Маск претерано реаговао. Неколико дана након што је избила прича о "Старлинку", Украјина је лансирала британске крстареће ракете "сторм шедоу" на штаб руске морнарице у кримском лучком граду Севастопољу. Био је то највећи напад откако је Москва покренула специјалну војну операцију у Украјини пре скоро 19 месеци, и оштетио је руску подморницу и ратни брод.

Како су проратни медији приметили, "Управо је такав удар, према Маску, требало да изазове нуклеарни рат", али пошто се то није догодило гомила стручњака за међународне односе је на Твитеру исмевала Маска, твитујући ствари попут "Извршни директор интернет провајдера ме је уверио да би то изазвало Трећи светски рат и употребу нуклеарног оружја" и "Како иде, човече, после сјајног напада на Севастопољ ? Трећи светски рат је већ почео?"

Професор Макс Абрамс каже да би Маскови противници могли помислити да је све ово веома смешно, али указује да напад на Крим - а да не помињемо руско копно у све чешћим нападима беспилотних летелица на Москву - није смешно. Чак су и највећи западни ратни ентузијасти, од Атлантског савета придруженог НАТО савезу, преко естонског министра одбране до Бајденовог државног секретара Антонија Блинкена, сви раније признавали да је претња Криму могућа "црвена линија", која би могла да доведе до нуклеарног рата.

Како је руски војни специјалиста Николо Фазола истакао у априлу, "постоји одређен ризик да ће Путин употребити нуклеарно оружје да би се супротставио украјинској офанзиви на Криму. И зато су западни савезници Украјине невољни".

"Али, тај претходни опрез је избледео — без сумње као резултат толико хваљене контраофанзиве која је разочарала америчке ратне планере, што је довело до наизглед бесконачног и рововског рата исцрпљивања који подсећа на Први светски рат. У међувремену, Бајденов политички програм је на коцки док се назиру председнички избори", указује професор.

Што рат дуже траје, Бајденова администрација и њени савезници из НАТО-а су све мање опрезни. Бајден и даље пристаје на испоруку оружја које је раније искључено као претерано ескалирајућа, од система ПВО "патриот" до тенкова "абрамс", преко касетне муниције до Ф-16. Најновији преокрет односи се на очекивани трансфер армијских тактичких ракетних система који могу да лете до 290 миља (460 км), омогућавајући украјинским снагама да нападају далеко изван одбрамбених позиција Русије унутар Крима и дубоко у руску суверену територију.

Саветник за националну безбедност Џејк Саливан је некада искључивао АТАЦМС "како би осигурао да не дођемо у ситуацију у којој се приближавамо трећем светском рату". Чак је и Си-Ен-Ен, ентузијастичан заговорник већег америчког учешћа у рату, признао "страхове од ескалације сукоба".

Пре неколико месеци, сенатор Џејмс Риш из Ајдаха рекао је за Аспенски безбедносни форум: "Уморан сам од слушања о ескалацији. Желим да се Путин ујутро пробуди забринут шта ће да уради, што ће изазвати нашу ескалацију". Бајден се очигледно сада слаже.

Гледиште које сада влада Демократском странком и на којем је и председник је исто као и оно које пропагирају ратни хушкачи: глупо је бринути се као Маск о претварању украјинског рата у нешто катастрофално горе. Неамерички је не покушавати да се пронађе црвена линија Русије за почетак трећег светског рата. Издајнички је веровати — као што је то учинио и сам председник, пре само неколико месеци — да треба да учинимо све што можемо да спречимо ескалацију.

Чини се да је нова мантра: "Не трудимо се довољно у Украјини док не осетимо нуклеарни удар на нашим лицима".

image