Свет

Од марихуане до ропства: Американци не гласају само за Конгрес

Поред избора за чланове Представничког дома и Сената, грађани САД гласају и о великом броју других питања
Од марихуане до ропства: Американци не гласају само за Конгрес© dpa/Clara Margais

Поред гласања за чланове Конгреса, Американци у 27 савезних држави гласају и о другим важним питањима, од легализације марихуане, до опорезивања богатих, пише "Волстрит џорнал".

Истовремено, бирачи у Небраски и Невади одлучују о повећању минималне зараде, а "најскупље" питање биће оно у Калифорнији где се очекује да грађани не изгласају легализацију клађења на Интернету. Велике компаније уложиле су више стотина милиона долара како би се ова уредба прихватила.

У Калифорнији се гласа и о подизању пореза на личне приходе веће од два милиона долара како би се финансирали прелазак на електрична возила и борба са пожарима.

Грађани Масачусетса одлучују о томе да ли ће ће повећати порез за четири одсто онима који зарађују милион долара или више од тога, чиме би укупна стопа дошла на девет одсто.

У пет савезних држава бирачи ће имати прилику да изгласају апослутно укидање ропства, односно присилног рада за затворенике. Реч је, иначе, о рупи у закону која је омогућила да затвореници раде за џабе, пише "Волстрит џорнал".

Охајо гласа о забрани мигрантима да гласају на изборима, док друге савезне државе покушавају да олакшају мигрантима добијање возачке дозволе.

Поред ових питања, Американци гласају и о абортусту, употреби, куповини и ношењу оружја, а поједине државе на гласачки листић су ставиле и питање надлежности гувернера у односу на локална законодавна тела.

image