Свет

Папа жели да његов изасланик настави са мировном мисијом

Поглавар Римокатоличке цркве не одустаје од посредовања у украјинском конфликту
Папа жели да његов изасланик настави са мировном мисијом© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, file

Папа Франциско заинтересован је да његов специјални изасланик и кардинал Марио Зупи настави мировну мисију која би довела до мира између Русије и Украјине, рекао је за "РИА Новости" амбасадор Русије при Ватикану.

Он је тако потврдио речи руског министра спољних послова Сергеј Лавров, који је прошле недеље казао да је Русија отворена за разматрање било које озбиљне иницијативе, која би потпомогла тренутну ситуацију, јер је Москва, на челу са председником Владимиром Путином, заинтересована за мир. У том контексту, Лавров је споменуо да ће изасланик Ватикана поново посетити Русију.

Зупи је, подсетимо, од почетка Специјалне војне операције већ био и у Кијеву и Москви. У Украјини је разговарао са председником Владимиром Зеленским, док је у Москви ипак остао ускраћен за дијалог са руским лидером Владимиром Путином, те је разговарао са другим званичницима. 

Како су преносили раније медији, Зеленски је изјавио да сматра да прекид ватре неће довести до мира и да мир може бити постигнут само под украјинским условима, односно, на основу мировног плана који је раније предложио он. 

Са друге стране, "Франкфуртер алгемајне цајтунг" пренео је и да Зеленски уопште не верује изасланику папе, јер је он, између осталог, изјавио да је "лајање НАТО-а на капији Русије" делимично одговорно за СВО, док су папине раније изјаве - као она да би прихватио позив у Кијев, само ако би одмах потом могао да отпутује и у Москву - нарушиле углед поглавара Римокатоличке цркве у очима Украјине.

image