Свет

Моравјецки: Пољска више не наоружава Украјину

Украјина се брани од бруталног руског напада и ја разумем ту ситуацију, али ми морамо да бранимо властиту државу, рекао је пољски премијер
Моравјецки: Пољска више не наоружава Украјину© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки саопштио је да та земља више не шаље оружје Украјини, након што су односи две државе погоршани због проширења пољске забране на увоз украјинског жита.

Моравјецки је за ТВ Полсат рекао да Пољска помаже у победи над "руским варваром", али да не може да пристане на дестабилизацију сопственог тржишта увозом украјинског жита.

"Наравно да ћемо задржати транзит украјинске робе. Пољска због тога не сноси никакве трошкове. Напротив, могло би се рећи да ми од тога зарађујемо", навео је он, а преноси Танјуг извештај агенција ПАП.

Додао је да му је жао што су, како је рекао, украјински олигарси "прогурали своје жито на пољско тржиште", што је довело до пада цене и навело владу да забрани увоз жита из Украјине.

Он је истакао да, уместо да шаље оружје у Украјину, Пољска сада активно наоружава своје снаге најмодернијим оружјем.

"Украјина се брани од бруталног руског напада и ја разумем ту ситуацију, али ми морамо да бранимо властиту државу", рекао је Моравјецки.

image