Свет

Башар ел Асад стигао у прву посету Кини од почетка рата у Сирији

Сирија се прошле године придружила кинеској иницијативи Појас и пут, кроз коју Пекинг инвестира милијарде долара у инфраструктурне пројекте широм света
Башар ел Асад стигао у прву посету Кини од почетка рата у Сирији© Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar, File

Сиријски председник Башар ел Асад стигао је у прву посету Кини од почетка крвавог грађанског рата у његовој земљи пре 12 година.

Кинеско Министарство спољних послова је објавило да ће Асад присуствовати церемонији отварања Азијских игара, међународног спортског такмичења које ће се од среде одржавати у кинеском граду Хангжоу.

Кина наставља са ширењем свог утицаја на Блиском истоку након што је у марту посредовала у споразуму између Саудијске Арабије и Ирана, а подршку пружа и сиријском председнику, пише АП.

Кина би у будућности могла да игра кључну улогу у обнови Сирије, за коју се очекује да ће коштати десетине милијарди долара.

Сирија се прошле године придружила кинеској иницијативи Појас и пут, кроз коју Пекинг инвестира милијарде долара у инфраструктурне пројекте широм света.

Асадова канцеларија је раније саопштила да је сиријског лидера позвао кинески председник Си Ђинпинг и да ће са собом повести сиријску делегацију на највишем нивоу.

Сирија је од почетка године поново успоставила дипломатске односе и са неколико арапских земаља, а Асад је у мају присуствовао и самиту Арапске лиге у Саудијској Арабији, пуних 12 година након што је чланство његове земље у тој организацији суспендовано.

Кина је осам пута до сада искористила право вета у УН како би блокирала резолуције против Асадове владе, последњи пут у јулу 2020. године, наводи АП.

Асадова последња и једина посета Кини била је 2004. године, годину дана након америчке инвазије на суседни Ирак и у време када је Вашингтон вршио снажан притисак на Сирију.

image
VV inauguration
banner