Свет

Председник Сирије Асад путује у Кину на састанак са Си Ђинпингом

Заједно са сиријским председником, у четвртак у Кину допутоваће и прва дама Сирије Есма ел Асад, као и висока делегација из Сирије, на низ састанака у Пекингу и Чангџоуу
Председник Сирије Асад путује у Кину на састанак са Си Ђинпингомwww.globallookpress.com © Wang Haizhou

Сиријски председник Башар ел Асад отпутоваће ове недеље у Кину, на састанак са кинеским председником Си Ђинпингом, саопштено је у уторак у Дамаску, преноси Ројтерс.

Заједно са сиријским председником, у четвртак у Кину допутоваће и прва дама Сирије Есма ел Асад, као и висока делегација из Сирије, на низ састанака који ће се одржати у Пекингу и Чангџоуу. Председници Асад и Си одржаће сиријско-кинески самит, наводи се у саопштењу.

Асад је последњи пут посетио Кину 2004. године, када се састао са тадашњим председником Ху Ђинтаом. То је била прва посета председника Сирије Кини, откако су ове две земље успоставиле дипломатске односе 1956. године.

Попут Русије и Ирана, Кина је наставила да одржава везе са Сиријом у време док су многе земље покушавале да изолују Сирију, наводно због гушења антивладиних демонстрација 2011. године.

Као стална чланица Савета безбедности Уједињених нација, Кина је неколико пута уложила вето на западне резолуције о Сирији.

Председник Сирије Ел Асад излази из дипломатске изолације. Арапска лига је недавно поново прихватила Сирију као пуноправну чланицу, након више од једне деценије суспензије чланства.

 

image
VV inauguration
banner