Свет

Шта се крије у таблету украјинског војника? (ВИДЕО)

Војник нацистичког батаљона "Азов" је на свом "Гугл" налогу чувао фотографије са кукастим крстом и заставом Организације украјинских националиста
Шта се крије у таблету украјинског војника? (ВИДЕО)Getty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Руска војска је у борбама на Запорошкој линији фронта пронашла таблет Украјинца, војника нацистичког батаљона "Азов" и у њему фотографије са кукастим крстом и другим нацистичким симболима.

Испоставило се да је таблет припадао 19-годишњем Украјинцу Владимиру Полуносову који је на личном "Гугл" налогу чувао фотографије на којима заједно са другим борцима батаљона "Азов" и неким девојкама, позира испред нацистичке заставе. 

У једној руци држе оружје, а друга је подигнута у нацистички поздрав. На неким од фотографија, млади Украјинац носи рогобатну маску и оружје у истетовираним рукама, па слике делују још страшније. На једној од фотографија се види и застава Организације украјинских националиста – застава црвено црне боје коју користе екстремно десничарска удружења у Украјини.

На таблету украјинског војника пронађена је инсталирана софтвер апликација "Крапива" која се користи за мапирање борбене ситуације. Ова апликација омогућава да се интегришу обавештајни подаци и друге координате мете, тј. откривени положаји непријатељске војске које војници уносе па тако истовремено имају исте податке у једном информационом пољу.

Украјински нацизам почиње да боде очи и остатку планете, а не само Русији која је и покренула Специјалну војну операцију са кључним циљем "денацификације" те земље.

У тексту од 5. јуна под називом "Нацистички симболи на украјинским линијама фронта истичу болна питања историје", амерички "Њујорк тајмс" отворено признаје да су "украјинска влада и НАТО савезници" од почетка руске СВО "објавили, а затим тихо обрисали" три фотографије украјинских војника који на себи имају (нео)нацистичке симболе.

Притом, скоро половина Украјинаца сматра да њихова домовина има проблем са нацизмом, анкета спроведена за "Вокс Украине".

Наиме, у истраживању се наводи да 43 одсто испитаника у Украјини и 36 одсто у иностранству сматра да је у Украјини широко распрострањена (нео)нацистичка идеологија, односно не слаже се са изјавом да Украјина нема проблем са (нео)нацизмом.

image