Свет

САД и Британија подржавају опорезивање замрзнуте руске имовине

Јелен је неколико пута подржала захтеве да Русија плати штету у Украјини, али је указала и на значајне правне препреке које онемогућавају да се потпуно заплени 300 милијарди долара руске Централне банке
САД и Британија подржавају опорезивање замрзнуте руске имовинеwww.globallookpress.com © Annabelle Gordon - CNP

Америчка министарка финансија Џенет Јелен и британски министар финансија Џереми Хант у четвртак су подржали план Европске уније за опорезивање добити остварене од замрзнутих руских средстава како би се помогло у финансирању обнове Украјине, преноси Ројтерс.

Портпарол америчког министарства финансија је рекао да је Јелен план ЕУ оценила као "разуман."

Јелен, која је разговарала о замрзнутој руској имовини са украјинским званичницима током посете Кијеву у фебруару, рекла је тада новинарима да Вашингтон о тој идеји разговара са ЕУ.

Хант је у телефонском интервјуу Ројтерсу изјавио да подржава идеју ЕУ да се приходи од камата на замрзнута руска средства усмере на реконструкцију Украјине.

"Морамо пронаћи начин који неће имати нежељене последице", рекао је Хант и  додао: "Треба искористити приход од камата, а да се средства не заплене."

Хант је казао да је "важно натерати Русију да сноси трошкове реконструкције Украјине и да Русији треба јасно ставити до знања да ће та средства остати замрзнута све док се не постигне правично поравнање са Украјином".

Јелен је неколико пута подржала украјинске захтеве да Русија плати штету коју је нанела Украјини, али је, такође, указала и на значајне правне препреке које онемогућавају да се потпуно заплени 300 милијарди долара руске Централне банке замрзнуте због санкција.

image