Свет

"Телеграф": Европа је на ивици да препусти Украјину Путину

Док сукоб бесни и не види се крај, тешко је не запитати се која ће домина бити следећа, пита се британски лист
"Телеграф": Европа је на ивици да препусти Украјину Путину© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Пољски премијер Матесуш Моравјецки саопштио је да његова земља "више неће пребацивати оружје Украјини". Уместо тога, фокусираће се на "наоружавање Пољске модернијим оружјем". Колико год најава била експлозивна, мало је вероватно да ће краткорочно променити ситуацију у Украјини, пише "Телеграф".

Оно што је важније је језик. Невероватно је упечатљиво да је председник Анджеј Дуда описао Кијев као "дављеника који се хвата за све што може", истовремено вукући и њихове савезнике.

"Све то звучи као прихватање да Украјина не може да добије овај рат, у садашњем обиму и интензитету, и да Европа не може да настави да их снабдева", наводи британски лист.

Скоро сваки коментатор повезао је одлуку Пољске са текућим спором око продаје јефтиног украјинског жита унутар ЕУ. Иако има истине у овој верзији догађаја, важнија ствар је да Пољској понестаје материјала за слање. После Вашингтона и Лондона, Варшава је била највећи војни донатор од почетка операције.

Пољска је већ дала готово све своје застареле платформе и војна возила из совјетске ере, поред значајног дела своје модерније опреме, укључујући преко 60 тенкова "леопард 1" и две десетине "леопард 2".

Овој великодушности се ближи крај, делом зато што су залихе сада похаране. Од почетка сукоба у фебруару, Пољска је једним оком чврсто и нервозно гледала на коридор Сувалки – танки појас земље који раздваја Пољску, Белорусију и руску нуклеарну флоту у енклави Калињинград.

Сходно томе, Варшава је желела да ојача сопствену одбрану и војску, настављајући са нагомилавањем оружја и опреме. Док је запад континента похлепно куповао руску нафту и гас, Балтик и Пољска су инвестирали у наоружање и Варшава није вољна да своје нове залихе заложи Кијеву пре него што их и добије, наводи "Телеграф".

Одлуку Пољске не треба преувеличавати, оптимистичан је лист. Варшава није рекла да ће зауставити виталне токове муниције, а суштинска улога Пољске као логистичког чворишта за сву западну војну помоћ која се пробија преко Атлантика и кроз Европу до јужне и источне Украјине ће се наставити. Без ових токова, искрено, Украјина би пала још прошле јесени, додаје "Телеграф".

Пољска би такође вероватно могла да настави да шаље стару муницију која се показала вредном у сукобу којим доминирају масовна артиљерија, пешадијски напади, слојевита одбрана - и масовна потрошња муниције. Чак и ако Пољска престане да шаље платформе за оружје, ово може бити велики допринос одбрани Кијева.

Међутим, чак и ако се односи између Варшаве и Кијева одмрзну, ограничења у погледу онога што је физички доступно за донирање ће и даље остати. Тако је непријатно сазнање да се сумња шири европским престоницама. Док сукоб бесни и не види се крај, тешко је не запитати се: која ће домина бити следећа, пита  "Телеграф".

image