Свет

Нова анкета: Трамп увећао предност у односу на Бајдена

Подаци су у супротности с низом недавних анкета – све су изједначавале подршку бившем и садашњем лидеру САД
Нова анкета: Трамп увећао предност у односу на Бајдена© Tajug/AP Photo/John Locher, File

Да се ​​избори у Сједињеним Државама одрже данас, бивши амерички председник Доналд Трамп победио би актуелног лидера Џозефа Бајдена са 10 одсто предности, показала је анкета "Вашингтон поста" и "Еј-Би-Си њуза". Ови подаци су уједно и највеће Трампово вођство од када су обојица објавили кандидатуру за председничке изборе 2024. године.

Анкета је показала да би 52 одсто испитаника изабрало Трампа, а 42 одсто би се приклонило Бајдену, док су остали или неодлучни или не би гласали. Када су "Пост" и Еј-Би-Си поставили исто питање у фебруару, Трамп је био испред Бајдена за четири процента – 48 према 44 одсто. 

Ови подаци су у супротности с низом недавних анкета – све су изједначавале подршку бившем и садашњем лидеру САД. Анкета "Ен-Би-Си њуза", објављена исти дан (23. 9) као и Пост/Еј-Би-Сијева, открила је да и Трампа и Бајдена подржава 46 одсто гласача, док је прошлонедељно истраживање "Фокс њуза" ставило Трампа испред Бајдена са 48 у односу на 46 посто гласова. Истраживање Универзитета Квинипијак је пак дало предност Бајдену за један проценат (47 наспрам 46).

Пре него што се поново суочи с Бајденом у председничкој трци Трамп треба да избори републиканску номинацију. Иако изазивача има много, готово је сигурно да нико неће угрозити његову кандидатуру; чак је и Бајден изјавио да је Трампу суђено да поново буде кандидат.

У трци у оквиру Републиканске партије анкета Пост/Еј-Би-Сија каже да Трамп има скоро 40 одсто предности у односу на најближег такмаца за номинацију, гувернера Флориде Роба Десантиса – 54 наспрам 15 посто. Нико други нема двоцифрену подршку бирачког тела.

Оба кандидата ће у изборну трку за други мандат у Белој кући ући са извесним отежавајућим околностима. 

Трамп ће се борити с више од 90 оптужби за кривична дела у четири одвојена случаја, која произлазе из његових наводних покушаја да поништи резултате избора 2020, затим погрешног руковања поверљивим документима и неправилног извештавања о исплатама новца порно-звезди Сторми Данијелс.

Бивши председник САД негира све оптужнице и тврди да су оне политички мотивисане, односно да је Бајденово министарство правде ангажовано у стаљинистичком покушају да га избаци из трке 2024.

Због очигледних менталних проблема и старости, Бајденова кључна брига биће да убеди бираче да је способан да обавља дужност првог човека САД. Чак три четвртине испитаника, без обзира на политичко убеђење, сматра да је он престар за други мандат.

image