Свет

Адмирал Ричардс: Америчка војска је све слабија

Начелник америчке Стратешке команде Чарлс Ричард оценио је да је рат у Украјини показао слабост америчке војске и упозорио да ће Вашингтон ускоро бити у великој опасности
Адмирал Ричардс: Америчка војска је све слабијаwww.globallookpress.com © US Navy

Америчка војна моћ је у опадању, а садашња криза у Украјини представља само "загревање" за "нешто веће што се спрема", упозорио је начелник америчке Стратешке команде адмирал Чарлс Ричард додајући да "неће проћи много времена, а САД ће бити изазване као што то одавно нису биле".

"Колико је лоше? Моја је процена да ниво нашег одвраћања у односу на Кину лагано тоне. Тоне споро, али тоне, јер они у то поље улажу више и брже од нас. Ако се тако настави, неће бити важно колико су добри наши команданти, или наши коњи, јер их нећемо имати довољно и то је проблем са којим ћемо се врло брзо суочити", рекао је он на конференцији подморничара.

Ричард је оценио да САД задржавају предност у подморницама, што је "можда једина права асиметрична предност коју још имају", али је напоменуо да ће и њу изгубити ако "не реше проблеме одржавања и производње нових" подморница. Добар почетак био би, додао је он, изградња три подморнице класе "Вирџинија" ове године. 

Ричарове речи послужиле су "Волстрит џурналу" да укаже на проблеме америчке војске истичући да је прошлогодишње тестирање кинеске хиперсоничне ракете, која је обишла свет и вратила се на тачку полетања, изненадила САД.

"То значи да потенцијално било који град у земљи може бити угрожен, а пројектил неће бити откривен док се приближава. Како је Вашингтон изгубио у хиперсоничној трци од Пекинга и Москве је тема за конгресну дебату", оценио је лист указујући на опасност да Исток војно надјача САД.

"Противници могу искористити откривање недостатака америчке војске, још је опасније да се ништа не промени и чека неки следећи неповољан тренутак, као на пример, инвазија Кине на Тајван", пише "Волстрит џурнал".

image