Свет

Петина Немаца подржава левичарку која се противи наоружавању Украјине

Шест одсто гласача би "дефинитивно" гласало за Сару Вагенхнехт, док је још 14 одсто гласача упитаних да ли би је подржали рекло - "вероватно да"
Петина Немаца подржава левичарку која се противи наоружавању УкрајинеGetty © Sean Gallup

Чак петина немачких бирача размотрила би да подржи нову странку коју би основала политичарка крајње левице Сара Вагенкнехт, противница испоруке оружја Украјини, показала је најновија анкета "Ју гова" за новинску агенцију ДПА.

Вагенкнехтова је најавила да ће до краја године донети одлуку о томе да ли ће основати нову партију, отцепљењем од своје досадашње странке, Левице. Када би променила партијски дрес, шест одсто гласача би "дефинитивно" гласало за њу, док је још 14 одсто људи упитаних да ли би је подржали рекло - "вероватно да".

Потез ове политичарке могао би се показати као изузетно значајан, будући да, према писању "Блумберга", она има потенцијал да одвуче гласаче крајње десничарске Алтернативе за Немачку која тренутно води у предизборним анкетама у три источна немачка региона.

То би такође могло да значи да Левица, раздирана међусобним сукобима, не би могла да добаци до цензуса од пет одсто за улазак у парламент на следећим националним изборима, који би требало да буду за две године. Њихова подршка је већ пала на четири одсто у неким анкетама, будући да је партија од АФД-а изгубила доминантну позицију у Источној Немачкој.

Ова 54-годишњи посланица, који је удата за суоснивача Левице и бившег немачког министра финансија Оскара Лафонтена, била је гласна критичарка подршке владајуће коалиције Украјини, а посебно одлуке да се Кијеву испоручи војна опрема вредна милијарде евра.

У фебруару је предводила демонстрације код Бранденбуршке капије у Берлину на којима је учествовало око 10.000 људи, који су позвали на хитан прекид испоруке оружја влади у Кијеву и преговоре о прекиду ватре.

У интервјуу за лист "Тагесшпигл" овог месеца, Вагенкнехт је поручила да многи немачки гласачи више не осећају да их представља ниједна странка и да гласају за АфД "из очаја".

"Мислим да би било добро да ти људи поново имају озбиљну адресу. Многи људи желе неопходне промене, али не желе да се све окрене наглавачке", рекла је Вагенкнехтова.

image