Свет

САД дају Пољској зајам од две милијарде долара за модернизацију одбране

Та средства ће допринети јачању источног крила НАТО-а, сматра Вашингтон
САД дају Пољској зајам од две милијарде долара за модернизацију одбране© Omar Marques/Getty Images

Сједињене Државе ће дати Пољској зајам од две милијарде долара за модернизацију одбране, саопштио је Стејт департмент.

"Сједињене Државе са поносом објављују потписивање споразума о директном зајму за Пољску у износу од две милијарде долара за подршку модернизацији одбране. Пољска је чврст савезник САД, а безбедност Пољске је од виталног значаја за колективну одбрану источног крила НАТО-а", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, "осим своје главне улоге подршке у олакшавању међународне помоћи суседној Украјини, Пољска је показала чврсту посвећеност јачању регионалне безбедности кроз снажна улагања у одбрану". 

"Пољска наставља да демонстрира лидерство у НАТО-у на испуњавању обећања о улагањима у одбрану на самиту у Велсу 2014. и планира да значајно прошири пољске оружане снаге. Такође, планира да одбаци своју заосталу војну опрему руског порекла у корист амбициозног вишегодишњег програма модернизације одбране вредног више милијарди долара", наводи се.

Истиче се да ће "приходи од тог кредита додатно унапредити напоре Пољске за модернизацију војске у широком спектру, значајно доприносећи јачању одбране и одвраћања источног крила НАТО-а.

Недавно су САД од Пољске тражиле да појасни изјаве о прекиду војне помоћи Украјини које су званичници те државе дали, пренео је "Блумберг", позивајући се на вишег представника америчког Министарства одбране.

Према речима извора, Пољска ће наставити да подржава Украјину, али тачан став ове земље о савезништву са Кијевом није потпуно јасан. Он, такође, тврди да несугласице између савезника нису довеле до пукотина у јединству коалиције за подршку Украјини.

Подсетимо, пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је раније ове недеље да је та земља престала да испоручује оружје Украјини.

image