Свет

Пентагон: Деменција званичника САД представља претњу за националну безбедност

Иако је процедура за добијање дозволе за приступ поверљивим информацијама изузетно ригорозна и дуготрајна, из РАНД-а напомињу да се не проверава когнитивни пад повезан с годинама званичника
Пентагон: Деменција званичника САД представља претњу за националну безбедностGetty © Photo by Michael Swensen/Getty Images

Имајући у виду да радна снага задужена за питања националне безбедности стари, деменција с којом се боре ти званичници постаје озбиљна претња по безбедност Сједињених Држава, показала је студија истраживачког центра који финансира америчко министарство одбране.

Студија је наручена након што је неколико истакнутих државника који располажу поверљивим обавештајним подацима имало гафове у јавности, што је подстакло захтеве за њихово разрешење, али и дебате о старости администрације такође старог председника САД Џозефа Баједна.

Главни републиканац у Сенату Мич Меконел, који се већ двапут "изгубио" док је разговарао с новинарима, ужива високопривилегован приступ поверљивим информацијама пошто је члан тзв. Осморке (Gang of Eight) – ову групу од осам конгресмена (и из Сената и из Представничког дома) извршна власт обавештава о поверљивим обавештајним питањима.

Најстарија актуелна сенаторка Дајан Фајнштајн из Калифорније има 90 година, претрпела је озбиљан пад, те је месецима била одсутна, везана је за колица а има и когнитивне потешкоће очигледне у комуникацији. Раније је била члан поменуте Осморке а и даље је део Обавештајног одбора Сената у којем ради од 2001. године, подсећа "Интерсепт", те додаје да је "Вокс" још 2017. писао о фармацеуту који приписује лекове за Алцхајмерову болест бројним конгресменима.

Студија, коју је у априлу објавило Одељење за истраживање националне безбедности корпорације РАНД, идентификује особе које имају или су имале приступ поверљивим информацијама, а болују од деменције будући да постоји могућност да несвесно одају владине тајне.

"Појединци који поседују или су поседовали дозволу да рукују поверљивим материјалом могу постати безбедносна претња ако развију деменцију, те несвесно почну да деле државне тајне. Како људи живе дуже и касније одлазе у пензију, неопходно је позабавити се проблемима у вези с когнитивним тешкоћама на радном месту", истиче студија РАНД-а.

Иако је процедура за добијање дозволе за приступ поверљивим информацијама изузетно ригорозна и дуготрајна, из РАНД-а напомињу да се не проверава когнитивни пад повезан с годинама званичника.

Премда се у студији не наводи ниједно име, "Интерсепт" примећује да је објављена у тренутку захуктавања дебате о геронтократији – владавини старих у САД. При томе, упркос јавној контроверзи, мало је назнака да ће неки стари званичници поднети оставку, или одлучити да не траже реизбор. 

Најновији пример је за то 83-годишња бивша председавајућа Представничком дому Ненси Пелоси, која је објавила да ће се кандидовати за реизбор, тражећи свој 19. мандат.

Најекстремнији с тим у вези је управо председник Бајден, чијим гафовима, чини се, нема краја – од падова при уласку у авион, грљења ваздуха, обраћања лицима која нису жива итд. Посебно у светлу његове нове кандидатуре за лидера САД.

Као главнокомандујући, председник је највиши државни ауторитет за класификацију обавештајних података, са изузетном моћи да поверава и декласификује информације широм света. 

Садашње руководство САД није само најстарије у историји, већ је и број старијих људи у Конгресу драматично порастао последњих година. Године 1981. само четири процента Конгреса било је старије од 70 година, док је до 2022. тај број порастао на 23 процента. 

image
VV inauguration
banner