Свет

"Извињење" Канаде због представљања припадника СС као хероја; Москва: Нема оправдања (ВИДЕО)

Председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота је преузео одговорност за, како је нагласио, пропуст и истакао да је иницијатива у потпуности његова
"Извињење" Канаде због представљања припадника СС као хероја; Москва: Нема оправдања (ВИДЕО)© Tanjug/AP/Patrick Doyle

Премијер Канаде Џастин Трудо није преузео одговорност нити се извинио што је у канадски парламент позван бивши војник СС дивизије "Галиција" Јарослав Хунка, кога су том приликом поздравили сви окупљени, укључујући и Трудоа и украјинског лидера Владимира Зеленског који је боравио у посети тој земљи.

Трудо је изјавио је да ни он ни делегација Зеленског нису знали да је бившег СС војника у канадски парламент позвао председник Доњег дома Ентони Рота.

Председник Доњег дома канадског парламента Ентони Рота извинио се јер је представио Јарослава Хунку ветерана Вафена СС-а као "украјинског хероја".

Премијер Канаде је поздравио Ротино извињење.

"Он је поступио исправно. Ни кабинет премијера ни украјинска делегација нису раније били обавештени да ће Хунка бити позван или поздрављен", изјавио је Трудо поводом инцидента који се догодио прошлог петка.

Трудо је истакао да његова земља наставља да подржава „слободну Украјину и да је поносна што је могла да угости Зеленског".

Два дана раније Рота је представио 98-годишњег Јарослава Хунку као "украјинског хероја" у Доњем дому канадског парламента, преноси Ројтерс.

Хунка је у Другом светском рату био припадник 14. гренадирске дивизије Вафен СС-а коју су углавном чинили Украјинци из Галиције. Јеврејска организација за људска права Пријатељи Центра Симон Визентал затражила је од Роте због тога извињење.

Рота је преузео одговорност за, како је нагласио, пропуст, додавши да је иницијатива "у потпуности" његова.

"Накнадно сам сазнао више информација због којих жалим због своје одлуке", рекао је, упутивши "најдубље извињење" јеврејским заједницама.

Признање је уследило након посете украјинског председника Владимира Зеленског, који је захвалио Канади на помоћи у рату његове земље против Русије.

Након опаски Зеленског, Рота је одао признање Хунку који је седео у галерији, похваливши га што се борио за независност Украјине против Руса. 

"У време растућег антисемитизма и изобличења холокауста, невероватно је узнемирујуће видети како канадски парламент аплаудира појединцу који је био члан јединице у Вафен-СС, нацистичком војном огранку одговорном за убиства Јевреја и других", наводи се у саопштењу Центра пријатеља Симона Визентала, тражећи извињење раније у недељу.

"Мора се дати објашњење о томе како је ова особа ушла у свете дворане канадског парламента и добила признање председника Дома и овације", додаје се.

Рота је истакао да нико, укључујући колеге парламентарце и украјинско изасланство, није био упознат с његовим планом и предвиђеном изјавом.

Русија: Предузећемо одговарајуће кораке

"Ово је срамотан дан за Канаду и њен естаблишмент (не нужно за целокупно становништво)", написао је на друштвеној мрежи Телеграм стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

"За ово нема никаквог објашњења нити оправдања. Нико их на ово није терао. То је била њихова добровољна одлука", нагласио је он.

Како преносе, "РИА Новости", овим поводом огласио се и амбасадор Русије Олег Степанов који је рекао да ће Москва захтевати од Отаве појашњење у вези са позивом и одавањем почасти старијем ветерану СС дивизије Галиција у канадском парламенту током посете Владимира Зеленског.

"Амбасада ће предузети одговарајуће званичне кораке. Захтеваћемо појашњење од канадске владе", рекао је он.

Ноте ће, према Степанову, бити послате у понедељак Министарству спољних послова и кабинету шефа владе, са личним писмима приложеним министарки спољних послова Мелани Жоли и премијеру Џастину Трудоу.

"Направићемо неопходне демарше, али немам илузија, јер је немогуће пословати са садашњим Трудоовим кабинетом, који је у суштини оличење неолибералног фашизма", рекао је Степанов.

image