Свет

Почело суђење Бугарима оптуженим да су руски шпијуни у Британији

Три мушкарца и две жене оптужени су за "заверу прикупљања информација које би директно или индиректно могле да користе непријатељу у сврхе штетне по безбедност и интересе државе"
Почело суђење Бугарима оптуженим да су руски шпијуни у БританијиGetty © Steffi Loos / Stringer

Пет бугарских држављана оптужених да су део руске шпијунске мреже у Британији, чији је, наводни, задатак био да врше надзор и прибављање информација о циљевима, данас су се, путем видео линка, појавили пред судом у Лондону.

Три мушкарца и две жене оптужени су за "заверу прикупљања информација које би директно или индиректно могле да користе непријатељу у сврхе штетне по безбедност и интересе државе" између 30. августа 2020. и 8. фебруара 2023. године, пренео је Ројтерс.

Сви они су бугарски држављани, који су живели у Лондону и Норфоку, а ухапсила их је антитерористичка полиција у фебруару ове године.

Како се наводи, у питању су Орлин Русев (45), Бизер Џамбазов (41), Катрин Иванова (31), Иван Стојанов (31) и Вања Габерова (29).

Они се у овој фази нису изјаснили о кривици и одређен им је притвор до следећег појављивања у лондонском суду 13. октобра, преноси Танјуг.

Русев, Џамбазов и Иванова већ су оптужени због прекршаја у вези са личним документима и због тих навода требало би да се појаве у четвртак у суду.

Описујући оптужбе, тужитељка Кетрин Селби рекла је Вестминстерском суду да су поменути оптужени да су део организоване мреже која је вршила непријатељске акције у име Русије, укључујући потенцијалне отмице.

Селби је напоменула да је Русевљева кућа наводно оперативно средиште групе у Британији и додала да је задатак овај групи пренела особа позната као Јан Марсалек.

Немачка полиција тражи Марсалека, бившег главног оперативног директора пропале компаније за плаћање Вајрекард, због наводне преваре и тренутно се не зна где се налази.

Он није оптужен ни за један злочин у Британији, али је наведен као наводни саучесник у оптужбама против петорице Бугара.

image