Свет

Случај Епстин и трговина људима: "Џеј Пи Морган" се нагодио са Девичанским острвима

Као део постигнуте нагодбе, једна од највећих америчких банака, чији је клијент дуго година био оптужени за трговину људима Џефри Епстин, исплатиће 75 милиона долара Девичанским острвима
Случај Епстин и трговина људима: "Џеј Пи Морган" се нагодио са Девичанским острвимаwww.globallookpress.com © © Michael Nagle

"Џеј Пи Морган Чејс" нагодио се са америчким Девичанским острвима и некадашњим директором Џесом Стелијем у тужби за секс трафикинг бизнисмена Џефрија Епстина, који је скончао у затвору под сумњивим околностима, док је банка чији је клијент био, месецима била у центру скандала и судских процеса који су сада највећим делом решени. 

Како је саопштено, "Џеј Пи Морган" ће као део постигнуте нагодбе исплатити 75 милиона долара Девичанским острвима, од којих ће 30 милиона бити издвојено за подршку добротворним организацијама, 25 милиона на јачање полицијских органа у борби против трговине људима, а 20 милиона за адвокатске трошкове.

Услови нагодбе са Стелијем су поверљиви, пренео је "Гардијан".

У јуну, банкарски гигант је пристао да исплати 290 милиона долара како би избегла тужбе десетина оних који су тврдили да су Епстинове жртве. 

Џефри Епстин био је клијент банке од 1998. до 2013. године, када је банка окончала њихов пословни однос.  

"Иако нагодба не укључује признање одговорности, компанија дубоко жали због било каквог повезивања са овим човеком и никада не би наставила да послује са њим да је сматрала да користи банку на било који начин да почини своје гнусне злочине", саопштили су из "Џеј Пи Моргана".

Главни адвокат Девичанских острва Еријел Смит изјавио је да је нагодба историјска победа за преживеле и за снаге реда и да би требало да буде звоно за узбуну за банке на Волстриту и подсети их на њихову законску одговорност да уоче и спрече трговину људима.

Као део нагодбе, "Џеј Пи Морган" је пристао да усвоји строжа правила у вези са трговином људима, укључујући и обавештавање органа реда и затварање рачуна онима за које се сумња да се баве овим илегалним радњама.

Девичанска острва тражила су у судском процесу против једне од највећих америчких банака да "Џеј Пи Морган" исплати најмање 190 милиона долара, од чега 150 милиона долара казне. Наводили су да је банка задржала Епстина као важног клијента чак и после 2006. године када је ухапшен због оптужби за подвођење и изјаснио се кривим две године касније, а да су неки званичници банке остали у контакту с њим и дуго након што је он престао да буде њихов клијент.

"Џеј Пи Морган" је тврдио да кривицу сносе и Девичанска острва, наводећи да су омогућили Епстинову трговину људима дајући му пореске олакшице у замену за готовину и поклоне локалним званичницима, укључујући бившу прву даму.

Епстин је поседовао два приватна острва унутар ове територије, укључујући једно које је наводно купио како би спречио посматраче да шпијунирају његово недолично понашање.

image