Свет

Нова листа Епстинових другара: Директор ЦИА, оснивач Гугла, шефица клана Ротшилд

Са тужбом Америчких Девичанских острва искрсла су и нова имена из Епстиногов круга познаника и сарадника
Нова листа Епстинових другара: Директор ЦИА, оснивач Гугла, шефица клана РотшилдGetty © David Dee Delgado / Stringer

Један од оснивача "Гугла", бивши израелски премијер, милијардер Бил Гејтс, директор ЦИА и шефица Ротшилд групе, само су неки од истакнутих људи који су сарађивали са сексуалним преступником Џефријем Епстином.

Амерички медији већ су пренели ко се све састајао са озлоглашеним финансијером у његовом луксузном стану у Њујорку, али и по свету, а са тужбом Америчких Девичанских острва, појавила су се нова имена.

"Њујорк магазин" сада је објавио "проширени" списак Епстинових сарадника и пријатеља.

Сергеј Брин, суоснивач Гугла

Према новом судском поднеску Америчких Девичанских острва у тужби против "Џеј Пи Морган Чејса", Епстин је саветовао Брина од 2004. до 2007, укључујући и савете како да уштеди на порезима успостављањем фонда за своју децу код "Морган Чејса". Брин је постао клијент банке 2004. са депозитима у вредности од четири милијарде долара.

Аријана де Ротшилд, председница групе Едмонд де Ротшилд

Године 2019, приватна швајцарска банка "Едмонд де Ротшилд груп" је лажно тврдила да ни они ни њихова председница Аријана де Ротшилд нису имали никакве везе са Епстином.

Испоставило се да је Аријана де Ротшилд имала више десетина састанака са Епстином који је тражио њену помоћ око особља и намештаја, али је разговарао са њом и око посла, преносе медији.

Наводно, Епстин је Де Ротшилдову у септембру 2013. замолио да му пронађе новог асистента "женског... да говори више језика, организованог". "Распитаћу се", одговорила му је она.

Када је 2015. постала председница банке, преговарала је о уговору од 25 милиона долара за Епстинову компанију "Садерн траст" која је требало да обезбеди "анализу ризика и примену и коришћење одређених алгоритама" за банку.

Када се сазнало за њене везе са Епстином, Де Ротшилд је признала да је имала пословне састанке са њим од 2013. до 2019. године, да је представио банку америчким финансијским лидерима, давао савете о порезима и ризицима, и препоручио адвокатске фирме. Банка је, такође, саопштила да је Епстин "у неколико наврата лично тражио савете и услуге у вези са управљањем имовином", али да у то време нису знали ништа о његовом приватном животу.

Ехуд Барак, бивши премијер Израела

Дугогодишњи израелски политичар био је редован Епстинов гост у његовој кући у Њујорку од 2013. до 2017. Такође је користио и његов авион. Барак је признао да се сусрео са Епстином приликом посете Њујорку и да је финансијер "често доводио друге занимљиве особе, из уметности или културе, права или науке, финансија, дипломатије или филантропије". Тврдио је да никада није видео Епстина "са девојкама или малолетницима, или чак одраслим женама у неприкладном контексту или понашању".

Кетрин Румлер, генерална саветница "Голдман Сакса"

Епстин је заказао више десетина састанака са Румлеровом, почев од 2014. године, након што је напустила позицију саветника Беле куће и отишла у приватнике. Епстин је са њом одлетео у Париз и на своје острво на Америчким Девичанским острвима, гледао станове и послао је као клијента "Џеј Пи Морган Чејсу", препоручивши је као "једну од најмоћнијих жена у Вашингтону".

Када је Румлер прешла у "Голдман Сакс" на место копредседавајућег саветодавног одбора компаније за ризик репутације, њени састанци са Епстином су се наставили.

Лоренс Самерс, бивши министар финансија САД

Пријатељство Епстина и бившег министра финансија и председника Харварда није било тајна. Иако је Харвард престао да прима донације од Епстина након његове осуде 2008. године, Самерс је наставио да се често састаје с њим и саветовао се о прикупљању новца за непрофитну песничку иницијативу коју би водила његова супруга, професорка са Харварда Елиса Њу.

Бил Гејтс

За везу Епстина и Гејтса зна се годинама, али је крајем маја "Волстрит џорнал", одбацио да је суоснивач "Мајкрософта" имао аферу са играчицом бриџа по имену Милом Антоновом почетком 2010-их и да је Епстин покушао да га уцени и изнуди новац. Епстин је исто тако покушао да повеже Гејтса са "Морган Чејсом", како би покренули добротворни фонд, али је милијардер то одбио.

Вилијам Бернс, директор ЦИА

Документи показују да је Епстин имао три заказана састанка у 2014. са Бернсом, који је у том тренутку био заменик шефа државног обезбеђења у Обаминој администрацији. За директора ЦИА именовао га је Џозеф Бајден 2021.

Портпаролка ЦИА негирала је да је Бернс имао било какве везе са Епстином. "Директор није знао ништа о њему, осим да је представљен као стручњак за сектор финансијских услуга и да је понудио опште савете о преласку у приватни сектор", навела је она.

Ноам Чомски

Епстин је договорио неколико састанака са Чомским 2015. и 2016. године, када је предавао на МИТ-у коме је финансијер донирао стотине хиљада долара. Планирани састанци су укључивали окупљања академика, као и лет са Епстином у његовом приватном авиону за Њујорк на вечеру у његовој градској кући са филмским редитељем Вудијем Аленом и његовом супругом.

Чомски је на упите медија поручио да их се не тиче његов однос са Епстином са којим је, како је касније рекао, разговарао о политици и науци. "Оно што се знало о Џефрију Епстину је да је осуђен за злочин и да је одслужио казну", рекао је Чомски за "Волстрит џорнал". "Према америчким законима и нормама, то значи нови почетак".

Епстин је такође Чомском пребацио 270.000 долара 2018. "Моја покојна жена је умрла пре 15 година после дуге болести. Нисмо обраћали пажњу на финансијска питања. Замолили смо Епстина за савет. Чинило се да је најједноставнији начин да пребаци средства са једног рачуна на моје име на други, преко његове канцеларије", рекао је Чомски.

На списку људи који су се често састајали са Епстином, који је преминуо у затвору чекајући суђење за сексуалне нападе, нашла се и Сесил де Џонг, бивша прва дама Америчких Девичанских острва која му је сређивала визе за госте, председавајући Бард колеџа Леон Ботстин који је од њега тражио донације, истакнути дипломата Тaрје Род-Ларшен - један од састављача Споразума из Осла који су потписали Израел и ПЛО, који је био толико чест Епстинов гост да је особље знало да морају да имају краставце за његов џин.

Члан одбора "ФедЕкса" Џошуа Купер Рамо, милијардер и суоснивач "ПејПала" Питер Тил, инвеститор Леон Блек, банкар Џес Стејли и принц Ендру такође су били чести Епстинови гости.

image