Свет

Фајон: ЕУ да заштити своје спољне границе ако жели да очува Шенгенску зону

Министарка спољних послова Словеније упозорила је на пораст илегалних прелазака граница дуж западнобалканске руте
Фајон: ЕУ да заштити своје спољне границе ако жели да очува Шенгенску зону© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је да Европска унија мора да заштити своје спољне границе уколико жели да Шенгенска зона буде очувана.

Она је на заједничкој конференцији са аустријским колегом Александром Шаленбергом, указала на пораст илегалних прелазака граница дуж западнобалканске руте и поручила да је важна борба против илегалних миграција и трговине људима, преноси СТА.

Шаленберг је такође указао на значај сарадње земаља и додао да је једини успешан приступ решавању овог проблема јединство.

"Четвртина земаља шенгенског простора већ спроводи граничне контроле, што показује да систем не функционише како би требало", рекао је Шаленберг, а пренео Танјуг.

Говорећи о рату у Украјини, аустријски министар спољних послова позвао је на успостављање праведног и трајног мира уз поштовање украјинског суверенитета.

Фајон се сагласила са Шаленбергом и позвала на мир и стабилност у региону.

Када је реч о Западном Балкану, званичници су рекли да деле став да земље треба да се придруже Европској унији, што је пре могуће, а словеначка министарка спољних послова позвала је на убрзање процеса проширења.

Она је указала на посвећеност председника Европског савета Шарла Мишела о спремности за проширење ЕУ на Западни Балкан до 2030. године, али је изразила забринутост да уз све нестабилности у региону постоји ризик од нових тензија или сукоба у региону.

image
VV inauguration
banner