Свет

Начелник Генералштаба САД се пензионише у пресудном тренутку за Кијев: Шта чека његовог наследника?

Генерал Марк Мили имао је и залихе оружја и политичку подршку, што генерал Чарлс Браун нема, будући да су се и САД и Европа умориле од подршке Украјини
Начелник Генералштаба САД се пензионише у пресудном тренутку за Кијев: Шта чека његовог наследника?© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Одлазак начелника Здруженог генералштаба Оружаних снага Сједињених Америчких Држава генерала Марка Милија у пензију није могао доћи у проблематичнијем тренутку, будући да Запад остаје без оружја и има све мање стрпљења за Украјину, пише амерички "Политико".

Мили и министар одбране САД Лојд Остин предводили су акцију окупљања Запада поводом подршке Украјини. Како се додаје, рат је и даље далеко од краја и Мили сада свом наследнику, генералу ваздухопловних снага Чарлсу Брауну, оставља низ изазова.

Док украјинске снаге покушавају да направе продор пре него што наступи зима, у Вашингтону и Европи се све више чини да је Запад уморан од борбе. 

Између осталог, у САД се републиканци противе слању додатне помоћи, Пољска је саопштила да обуставља испоруку оружја Украјини, а и француски званичници су недавно наговестили да би њихова држава могла да уради исто.

Како пише "Политико", до смене страже у америчком Генералштабу долази у тренутку који би могао да буде прекретница у сукобу, а поставља се питање како ће разлике у личности начелника — Мили, бучни хокејаш и Браун тихи тактичар — могле да се одразе на динамику ратних напора САД. 

Украјинци су неретко критиковали Пентагон и Милија да превише споро одобравају слање оружја, а Браун им се допада, додаје амерички портал. Украјински званичници су оптимистични да ће се Браун залагати за слање софистицираније опреме. Браун и његов други командант у ваздухопловству, генерал Дејвид Олвин, били су рани и доследни заговорници слања напредних дронова и ловаца Ф-16 у Украјину, рекао је саветник украјинске владе који је говорио под условом анонимности.

"Мили је био у завиднијој позицији, будући да је имао пуно опреме и велику политичку подршку, тако да му је то олакшавало посао. Браун, са друге стране, има мање ствари и мање подршке", оценио је виши саветник Центра за стратешке и међународне студије Марк Кансијен.

Када је Русија припојила Крим 2014. године Браун је надгледао стратешко одвраћање и нуклеарну интеграцију ваздухопловних снага САД у бази Рамштајн у Немачкој. Као начелник штаба ваздухопловних снага подржавао је америчке команданте у Европи и повезао се са колегама на континенту. Такође има искуства и као пилот Ф-16, што Запад сматра корисним због најављеног обучавања и снабдевања Украјинаца.

Браун и Остин ће и даље морати да испуњавају листу жеља Кијева за оружје у тренутку када политичка подршка рату у САД и Европи опада због предстојећих избора, све мањих залиха и унутрашњих политичких проблема.

"Војни изазов са којим се сусреће генерал Браун је како обезбедити обуку, обавештајне податке и војну помоћ и покушати да промените равнотежу у корист Украјине, и да ли је то уопште могуће?" рекао је Сет Џонс, виши потпредседник америчког Центра за стратешке и међународне студије.

image