Свет

Нацисти за Бајдена: Вашингтон деценијама користи екстремисте за своје политичке циљеве

Један "истакнути" амерички неонациста недавно је отворено подржао демократског председника. То није грешка у матриксу већ манифестација америчке политике
Нацисти за Бајдена: Вашингтон деценијама користи екстремисте за своје политичке циљевеGetty © Spencer Platt / Staff

Орландо, Флорида је дом Микија Мауса, плажа, сунца, алигатора и... нациста. То су видели становници града, када је недавно више група неонациста, од Аријевске мреже слободе, Реда Црног сунца, до Првих 14, и Крвавог племена искористило своје право на Први амандман, скандирајући поруке мржње и поносно показујући своје тетоваже посвећене надмоћи беле расе.

Демонстранти су тврдили да подржавају Рона ДеСантиса, актуелног гувернера Флориде који се такође кандидује за председника. На скупу је био присутан и Кент "Бонефејс" Меклилан, неонациста који је био ухапшен у акцији ФБИ 2012. због домаћег тероризма и извукао се потказујући друге.

Он тврди да је отишао у Украјину након пуча на Мајдану 2014. који су подржале САД, да би се придружио ултранационалистичкој групи Десног сектора у рату нових кијевских власти против република Донбаса. Потом се вратио у земљу 2022. године, када је почела руска војна операција, да би се придружио неонацистичком батаљону Азов, и тврдио је да му није ФБИ помогао да се укључи, већ ЦИА.

Док су амерички политичари и медији били згрожени маршом неонациста у Орланду, вођа Крвавог племена и бивши амерички маринац Кристофер Полхаус, такође познат као "Чекић", објаснио је зашто подржава демократу Џозефа Бајдена: У најмању руку "Бајден шаље ракете у Украјину".

Ово за РТ пише новинарка и геополитичка аналитичарка Фиорела Изабел, наглашавајући да су амерички медији и Вашингтон доследно покушавали да закопају од фебруара 2022: да Украјина има огроман проблем са нацистима и да су САД и њихове обавештајне агенције тога не само свесни, већ да обучавају, саветују и наоружавају ове фракције за постизање одређених политичких циљева.

У чланку објављеном 17. новембра 2017. Си-Ен-Ен прецизно објашњава везу између европског фашизма и фракција неонациста у САД. Чланак часописа "Тајм" из 2021. наглашава како је Азов и војна и политичка сила у Украјини чији утицај сеже далеко изван граница земље, са мрежом екстремистичких група која се протеже од Калифорније до Европе и све до Новог Зеланда. Међу осталим доказима, један од организатора митинга "Уједините десницу" у августу 2017. у Шарлотсвилу у Вирџинији навео је батаљон Азов као инспирацију. Тај скуп је постао озлоглашен када је један учесник улетео аутомобилом у групу контрадемонстраната, убивши жену и повредивши многе.

У чланку се признаје да је успон Азова и белог националистичког покрета дошао као резултат Мајдана 2014. године, наводећи како је први украјински председник после Мајдана, Петро Порошенко, хвалио чланове Азова као хероје. Само прошле недеље, Порошенко је примећен како на рамену носи лого Црног сунца, нацистички симбол који се некада налазио на званичним ознакама Азова, док је обилазио украјинске трупе.

У октобру 2019. године, четрдесет чланова Конгреса потписало је писмо у којем су позвали амерички Стејт департмент да прогласи Азов страном терористичком организацијом, наводећи да "Азов годинама регрутује, радикализује и обучава америчке грађане". Писмо на крају није уручено.

Кристофер Реј, тадашњи директор ФБИ, касније је потврдио сведочењем у америчком Сенату да су амерички нацисти "заправо путовали у иностранство да би тренирали". Текстови Си-Ен-Ена и "Тајма" ишли су до тога да (прецизно) упоређују Азов са џихадистима на Блиском истоку, јер ово не би био први пут да је Вашингтон прибегао коришћењу радикалних фракција како би постигао политичку агенду, наводи се у тексту Изабел.

Скоро одмах након што је Русија започела своју војну операцију у Украјини, "Форин аферс" медијско чедо Савета за спољне послове, објавио је занимљив чланак у ком су описали "Предстојећу украјинску побуну".

Савет за спољне послове је истраживачки центар настао из Британског института за међународне послове, створен да обликује улогу САД у међународној спољној политици. Савет је 1921. године основала група пословних и грађанских лидера, са циљем да учине САД доминантним лидером у глобалним пословима.

У тексту "Форин аферса", Даглас Лондон, пензионисани бивши оперативац ЦИА који говори руски и који је руководио "операцијама против побуњеника" у Централној Азији, наводи да ће се Русија, захваљујући "Путиновој агресији", суочити са украјинском побуном у ескалирајућем сукобу који би могао да се прошири изван граница две земље и имао би подршку САД и НАТО-а.

"Ултранационалистичке" фракције би могла да искористи Украјина коју подржава НАТО на исти начин на који су побуњеници коришћени у Авганистану и Вијетнаму. Лондон је даље описао како Запад користи ове групе за стварање сукоба и дестабилизацију региона, исцрпљујући земље бескрајним прокси ратовима док не признају пораз. Чак је поменуо и тајну америчку војну подршку муџахединима у Авганистану 1980-их против Совјетског Савеза и Курда након 2003. године.

Такође, наводи Изабел, можемо да погледамо како је Либија, на мети Обамине администрације преко тадашње државне секретарке Хилари Клинтон, постала жртва такве промене режима, или америчке подршке националистичким десничарским Контрашима у Никарагви под тадашњим председником Роналдом Реганом. Занимљиво је да Лондон много тога истиче као добар и неопходан низ историјских догађаја, проглашавајући да је подршка побуни "у ДНК ЦИА" и да је због искуства у овим регионима, агенција добро опремљена да "помогне Украјини у њеном рату против Русије".

Можда је мање успешан пример подршка Вашингтона "умереним побуњеницима" у Сирији, пре мање од једне деценије.

Недавно је новинар Симор Херш открио нове доказе о томе да америчке обавештајне службе подржавају радикалне фракције. У најновијем тексту на свом блогу, Херш је открио извештај на пет страница у коме се наводи како је гас сарин, отровни нервни агенс, припремљен за ДИА (Одбрамбену обавештајну агенцију) још 2013. Извештај показује упечатљиве, детаљне доказе да је фракција џихадиста ал-Нусра, а не влада Башара Асада, стајала иза сада већ озлоглашених хемијских напада у Сирији, попут оних у Гути у августу 2013. Вашингтонска обавештајна служба, не само да је имала сазнања о овом извештају, већ је свесно лагала о томе и, према Хершу, сакрила извештај од Беле куће. Херш указује да је питање националне безбедности искоришћено као изговор да се ништа не каже, пошто су мејнстрим медији тврдили да је Асад одговоран за напад гасом, правдајући тако умешаност САД у вишедеценијски грађански рат у Сирији.

После Другог светског рата, ЦИА је започела операцију "Спајалица", програм који је спонзорисао пресељење немачких и аустријских научника и техничара, како би искористили њихово знање у војне сврхе. Иако је трајао само две године, верзије програма су се наставиле све до 1962. На крају је 1.500 немачких и аустријских држављана пресељено у САД, заједно са породицама. Већина њих су касније постали амерички држављани а њихове "номиналне" везе са нацистима заборављене.

Како је време одмицало, неких од ових научника били су саслушани у америчком Конгресу, али нико никада није изведен пред суд. Док је Вашингтон користио изговор "националне безбедности" да оправда своје поступке, изоставио је да је циљ био да искористи знање ових бивших нациста да порази Совјетски Савез који је неколико година раније одиграо кључну улогу у победи над нацистичком Немачком.

Пре само неколико дана, током говора украјинског председника Владимира Зеленског у канадском парламенту, посланици су аплаудирали 98-годишњем Канађанину украјинског порекла који се борио у 14. дивизији Вафен СС (познатој и као 1. галицијска) и поздравио га као хероја јер се борио против Руса током Другог светског рата. Пропустили су да помену да је јединица починила масакре над Јеврејима, Пољацима, Словацима и совјетским партизанима.

Америчка употреба радикалних елемената никада се није завршила, већ се ширила и ребрендирала путем операција промене режима под узвишеним идеалима "демократије" и "хуманитарне помоћи", уграђених у униполарни светски поредак којим доминира Запад, на челу са САД, ЕУ, Великом Британијом, НАТО и њиховим војно-обавештајним апаратом. Са појавом новог, мултиполарног светског поретка и после деценија и векова експлоатације, доминације и неоколонијализма, америчкој агенди је одзвонило, наводи се у тексту РТ.

Али изгледа да НАТО блок нема намеру да призна ову глобалну промену парадигме, већ уместо тога забија нокте у непомични цемент, заглибљен у егзистенцијалном прокси рату са Русијом за који сматра да мора да се продужи до последњег Украјинца.

Пентагон је недавно одобрио још милијарду долара за Украјину, укључујући слање смртоносне муниције са осиромашеним уранијумом, коју ће вероватно на крају користити фракције наоружаних неонацистичких снага против становника Донбаса.

И као да то није довољно, НАТО планира да окупи више од 41.000 војника и 700 ваздушних јединица за, како кажу званичници, највећу војну вежбу у деценијама, која ће се одржати следећег пролећа широм Немачке, Пољске и балтичких држава. Циљ је да се Москви покаже да је НАТО спреман да се бори по сваку цену, било да укључује наоружавање опасних, радикалних група или жртвовање хиљада цивила усред нуклеарних ескалација.

Проблем са којим се свет суочава је у разумевању да се историја често понавља, а препознавање ових образаца је неопходно како би се избегла даља катастрофа, закључује Изабел.

image