Свет

Лула да Силва примљен у болницу због операције кука

Бразилски председник трпи јаке болове последњих месеци, а након операције десног кука неколико дана остаће у болници, након чега га чека тронедељни опоравак код куће
Лула да Силва примљен у болницу због операције кука© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва примљен је у болницу где треба да буде оперисан због артрозе кука због које је имао болове последњих месеци.

Лула је рекао да је стално трпео болове више од годину дана, иако га то није спречило да предузме бројна путовања у више земаља откако је почео да обавља функцију председника у јануару. Како преноси Ројтерс, операција би требало да траје око два сата, а бразилском председнику ће на десном куку бити урађена артропластика.

Иако се овај медицински захват не сматра ризичним, 77-годишњи Лула остаће у болници неколико дана, након чега ће се опорављати три недеље у председничкој резиденцији. 

"Морам бити мало опрезан јер операција изгледа једноставна, али физикална терапија и опоравак који иде након ње кључни су за опоравак. Водићу рачуна о себи, врло сам оптимистичан", рекао је бразилски председник у недавном телевизијском интервјуу.

Лула је рекао да ће наставити са председничким путовањима у иностранство крајем новембра када треба да иде на климатски самит КОП28 у Уједињене Арапске Емирате.  

"До тада, остајем у Бразилији, нећу моћи да летим авионом", рекао је председник државној телевизији.

Потпредседник Жералдо Алкмин преузеће неке Лулине обавезе и јавна појављивања, али нема планова да он у било ком тренутку врши функцију председника, саопштили су владини званичници.

Бразилски председник рекао је да је одложио операцију јер је хтео да прво преузме председничку дужност и врати земљу у политичку нормалност, као и да поврати позицију Бразила на међународној сцени.  

"Желео сам да кажем целом свету да се Бразил сада вратио", истакао је Лула.

image