Свет

Кијев: ОТП банка више није "спонзор рата", али јесу кинеске нафтне компаније

Украјинска национална агенција за превенцију корупције додала је на листу "спонзора рата" националну нафтну компанију "Кина ЦНООЦ груп", која се бави вађењем фосилних горива, "Синопек груп", која је специјализована за прераду сирове нафте, и највећу Кинеску националну нафтну и гасну корпорацију
Кијев: ОТП банка више није "спонзор рата", али јесу кинеске нафтне компанијеwww.globallookpress.com © Igor Golovniov/Keystone Press Agency

Недуго након што је Украјинска национална агенција за превенцију корупције (НАЦП) саопштила да је уклонила мађарску ОТП банку са листе "међународних спонзора рата", у покушају да обезбеди подршку Будимпеште за најновији пакет војне помоћи ЕУ за Украјину, на поменутој црној листи нашле су се три највеће кинеске нафтне и гасне компаније.

Како је саопштила НАЦП, ради се о националној нафтној компанији "Кина ЦНООЦ груп", која се бави вађењем фосилних горива, "Синопек груп", која је специјализована за прераду сирове нафте, и највећој Кинеској националној нафтној и гасној корпорацији (ЦНПЦ).

"Три највеће кинеске нафтне и гасне компаније, које настављају да реализују заједничке пројекте са Руском Федерацијом и својим порезима финансирају стратешку руску индустрију, уврштене су на листу међународних спонзора рата", наводи се у саопштењу НАПЦ.

Раније је НАПЦ саопштио да је додао ирског добављача горива за бродове "Пенинсула петролеум" на листу међународних "спонзора рата" због "рада са руским танкерима".

На тој листи се већ налазе кинеска група компанија "Алибаба груп холдинг лимитед", која је власник платформе за онлајн трговину "Алиекпрес", један од највећих светских лучких оператера "ДП Ворлд (УАЕ)", "Лерој Мерлин" и многи други.

НАПЦ је такође најавио додавање аустријске банкарске групе "Рајфајзен банк", француске корпорације "Ауцхан Холдинг" и италијанске компаније "Бузи Уницем" на листу "спонзора рата" због њиховог наставка пословања у Руској Федерацији.

image