Свет

Трамп нови председник Конгреса? "Замолила ме је странка, учинио бих то за њу"

Кевин Макарти је смењен са чела Конгреса први пут у историји и сада се тражи кандидат који би могао да уједини струје у Републиканској странци
Трамп нови председник Конгреса? "Замолила ме је странка, учинио бих то за њу"© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да ће прихватити краткорочну улогу председника Представничког дома како би служио као ујединитељ за Републиканску странку док посланици не донесу одлуку о томе ко би требало да преузме ту функцију.

"Замољен сам да говорим као ујединитељ јер имам толико пријатеља у Конгресу", рекао је Трамп за Фок њуз и додао: "Питали су ме да ли бих размислио о преузимању председничког места док не дођу до некога на дужи рок, јер се кандидујем за председника", каже Трамп.

"Питали су ме да ли бих то урадио кратко за странку док не донесу закључак. Не радим то јер желим, али ћу урадити то ако треба, ако не буду могли да донесу одлуку", рекао је Трамп.

Он није прецизирао ко га је то питао, али је навео да ако странка не може да дође до консензуса да ће он преузети функцију на период од 30, 60 или 90 дана.

"Учинио бих то само за странку", рекао је Трамп и напоменуо да је његов фокус ипак на председничкој кампањи.

Како каже, планира да посети Вашингтон и да оде на Капитол Хил како би разговарао са републиканским члановима Конгреса који разматрају кога да поставе за новог председника.

Неколико сати након овог интервјуа Трамп је ипак подржао кандидатуру републиканца из Охаја Џима Џордана за председавајућег Представничког дома који би заменио смењеног Кевина Мекартија.

Џордан ће бити "сјајан председник Представничког дома и има моју пуну и потпуну подршку!", навео је Трамп на друштвеној мрежи Трут.

Трамп води у републиканској изборној трци и то великом разликом. Најновија анкета "Фокс њуза" показује да он има 60 одсто подршке.

image