Свет

Варшава поручила Кијеву: Испоставићемо вам рачун за пружену помоћ, захвалност није валута

Залажемо се за политички реализам: помоћ – да, привилегије – не, поручила је политичарка Ана Брилка, нагласивши да Украјини морају да се поставе јасни и тешки услови
Варшава поручила Кијеву: Испоставићемо вам рачун за пружену помоћ, захвалност није валута© Фото Стрингер/РИА Новости

Пољска ће издати рачун Украјини и поставити низ услова за сву помоћ која се пружа тој земљи, изјавила је Ана Брилка, кандидат за пољски Сејм (парламент) из десничарске коалиције Конфедерација, преносе "РИА Новости".

"Залажемо се за политички реализам: помоћ – да, привилегије – не. Ембарго на жито није довољан, треба га проширити. Драги пријатељи, захвалност није валута у међународним односима. Ако желимо да нас поштују, морамо да издамо рачун за нашу помоћ. Конфедерација је то већ урадила и проценила да се ради о износу од 100 милијарди злота (више од 20 милијарди долара)", казала је Брилка током дебате на Полсатњузу.

Политичарка је такође обећала да ће њена странка, ако победи на изборима, "поставити тешке и јасне услове Украјини", укључујући и питање ембарга.

"Ограничења треба проширити не само на украјинско жито, већ и на низ других добара", оценила је.

Брилка је појаснила да захтеви Варшаве подразумевају повлачење тужбе Украјине против Пољске у Светској трговинској организацији (СТО), прекид "украјинизације" билатералне трговине, ексхумацију жртава Волинског масакра, као и приступ Пољској процесу обнове украјинске државе након завршетка сукоба.

Како је нагласила, не би требало да се дозволи да помоћ Украјини угрози "прехрамбену безбедност" Пољске.

Раније је представник пољске владе Пјотр Милер изјавио да се нада да социјална помоћ украјинским грађанима неће бити продужена до 2024. године. Према његовим речима, предузете мере су привремене. 

Након почетка СВО, пољске власти су избеглицама из Украјине обезбедиле низ привилегија, укључујући трошкове запошљавања и становања, социјалне бенефиције, бесплатну медицинску негу и осигурање аутомобила.

Наиме, у Пољској ће се ове недеље, 15. октобра, одржати парламентарни избори. 

image