Свет

"Вашингтон пост": Понижење за САД у Саудијској Арабији, Блинкен чекао престолонаследника целу ноћ

Блинкен је у Ријаду остављен да целу ноћ чека на Мухамеда бин Салмана, јер је састанак требало да се одржи увече, али се престолонаследник појавио тек ујутро
"Вашингтон пост": Понижење за САД у Саудијској Арабији, Блинкен чекао престолонаследника целу ноћwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен суочио се у недељу са снажним отпором арапских лидера у покушају да убеди председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија и престолонаследника Саудијске Арабије Мухамеда бин Салмана да прихвате став Вашингтона о сукобу Израела и Хамаса, преноси "Вашингтон пост".

У Ријаду је Блинкен остављен да целу ноћ чека на саудијског владара. Састанак је требало да се одржи увече, али се престолонаследник појавио тек ујутро.

На састанку су се појавиле оштре разлике у ставовима о офанзиви Израела у Гази, а Сиси и Мухамед су изразили забринутост због оваквог развоја догађаја.

Блинкен покушава да убеди арапске вође да осуде напад Хамаса на Израел и да се уздрже од подстицања незадовољства у својим земљама. Насиље је до сада резултирало смрћу више од 1.300 Израелаца и преко 2.600 Палестинаца.

Престолонаследник Мухамед је од Блинкена затражио да се зауставе војне операције "које су однеле животе невиних људи", што се односи на офанзиву Израела, и да се укине "опсада Газе", која је оставила палестинску територију без воде, струје и горива.

Престолонаследник је позвао на заустављање "тренутне ескалације", што је у директној супротности са политиком САД, које су подржале Израел у настојању да "искорени Хамас".

Саудијска Арабија, родно место ислама, у којој се налазе два муслиманска најсветија места, представља изузетно утицајан глас у муслиманском свету.

Ријад инсистира на својој улози браниоца Палестинаца, али Хамас осуђује најављену нормализацију односа Саудијске Арабије са Израелом.

Покушаји САД да убеде Ријад да осуди Хамас до сада су били неуспешни, а саудијско Министарство спољних послова осудило је израелску кампању бомбардовања у Гази, називајући је "нападом на ненаоружане цивиле".

Египат је кључни посредник

У случају Египта САД су се суочиле са још снажнијим отпором. У суботу су амерички званичници саопштили да су постигли договор са Каиром о привременом отварању границе између Газе и Египта за америчке грађане који желе да побегну од насиља и израелског бомбардовања.

Међутим, гранични прелаз Рафа остао је затворен не само за оне које желе да побегну из Газе, већ и за храну, воду, гориво и лекове које пријатељске државе, уз координацију Египта, покушавају да пошаљу у Газу.

"Египат је пружио велику материјалну подршку људима у Гази, и Рафа ће бити отворена", рекао је Блинкен после разговора са Сисијем. "Ми радимо са Уједињеним нацијама, Египтом, Израелом и другима, успостављајући механизме за доставу помоћи."

Током састанка са Блинкеном у недељу, Сиси је рекао да су израелски напади прекорачили "право на самоодбрану" и да су се претворили у "колективно кажњавање".

Египатски председник је прокоментарисао и недавне Блинкенове изјаве у којима се амерички дипломата позвао на своје јеврејско порекло:

"Рекли сте да сте Јеврејин, а ја сам Египћанин који је одрастао поред Јевреја у Египту", рекао је Сиси. "Никада Јевреји нису били подвргнути неком облику угњетавања и никада се у нашем региону, у новијој или старијој историји, није догодило да су Јевреји постали мета насиља."

Блинкен је на то одговорио Сисију: "Долазим као људско биће које је згрожено злочинима Хамаса."

Сиси је осудио Хамасов напад на Израелце, али је, такође, оптужио Израел да је довео Палестинце до очаја својим одбијањем да прихвати постојање две државе.

Након што се Сиси раније у недељу састао са египатским Саветом за националну безбедност, његова канцеларија је објавила саопштење у коме предлаже међународни самит "како би се проучила будућност палестинске ствари". Блинкен је рекао новинарима да подржава ту идеју, али да "прво морамо проћи кроз ову кризу."

Као једина земља која одржава комуникацију са Израелом, палестинским властима на Западној обали и са Хамасом, Египат је био кључни посредник током ранијих криза. Каиро је посредовао у прекиду ватре и у мају 2021, којим је окончана 11-дневно насиље између Израела и Хамаса.

Док Израел наставља са бомбардовањем Газе, а пропалестински протести се шире, Египат настоји да буде глас смирености, позивајући све стране на деескалацију. "Египат је спреман да искористи све своје способности како би посредовао у сукобу“", изјавио је Сиси у четвртак. "Позивам све стране да буду глас разума и мудрости, и на повратак преговорима", додао је Сиси.

image