Свет

Зелено светло за копнену операцију у Гази; Хуманитарна помоћ и даље "заробљена" у Египту

Сукоб израелске војске и Хамаса ушао је у 13. дан. Премијер Израела Бенјамин Нетанијаху сазвао је "ратни кабинет" недуго након најаве да стиже "незапамћени" пакет војне помоћи који је обезбедио председник САД Џозеф Бајден
Зелено светло за копнену операцију у Гази; Хуманитарна помоћ и даље "заробљена" у Египту© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Израелска војска добила је зелено светло за почетак копнене операције у Појасу Газе "када год буде спремна", рекао је за Еј-Би-Си министар економије Израела и члан Нетанијахуовог ратног кабинета Нир Баракат.

Према последњим информацијама, у сукобу у Гази је страдало више од 3.785 Палестинаца и 1.300 држављана Израела.

Хуманитарна помоћ и даље је "заробљена" у Египту, а радници хуманитарних организација данима су на египатској страни прелаза Рафа, док чекају дозволу за улазак и дистрибуцију хитних залиха.

На прелазу се тренутно налази 120 камиона и седам или осам теретних авиона натоварених залихама из Турске. Хамасов портпарол за прелаз Рафа, Ваел Абу Омар, рекао је да од данас поподне никаква помоћ или опрема за поправку путева није ушла у Газу из Египта.

  • 19. окт 2023 • 22:07

    22:07

    Пентагон потврдио да су амерички бродови оборили три пројектила

    Пентагон је потврдио да су амерички бродови оборили три пројектила у близини Црвеног мора, али није могао да потврди циљеве ракета, преноси Ројтерс.

    Током брифинга у четвртак, портпарол Пентагона потврдио је раније извештаје да је ратни брод америчке морнарице пресрео више пројектила у близини Јемена.

    Али портпарол није могао да потврди где су ракете требало да гађају, само напомињући да би Израел могао да буде потенцијална мета.

  • 22:03

    Медији: Најмање двоје погинуло у удару на грчку православну цркву

    Најмање двоје људи је погинуло и много више је страдало у удару на грчку православну цркву у Гази, а која је служила као склониште размештеним Палестинцима, преносе медији.

  • 21:53

    Саудијски престолонаследник и Гутереш разговарали о деескалацији

    Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман и генерални секретар УН Антонио Гутереш разговарали су преко телефона о потенцијалној деескалацији у Гази и другим средствима за спречавање преливања насиља у околне регионе Блиског Истока, преноси Ројтерс, позивајући се на државну новинску агенцију СПА.

    Раније у четвртак, Мохамед бин Салман, састао се са британским премијером Ришијем Сунаком у Ријаду.

    Њих двоје су се "сложили да координирају акцију" како би спречили било какву даљу ескалацију насиља у Гази.

  • 21:53

    Амерички разарач оборио ракете код обале Јемена

    Амерички разарач "Карни" оборио је неколико пројектила док је пролазио поред обала Јемена, јавља агенција Ројтерс.

    Из изјаве неименованог америчког званичника није јасно шта је тачно била мета пројектила.

    Нешто касније, Пентагон је потврдио ову информацију, наводећи да су пројектиле испалили Хути, док су власти у Тел Авиву процениле да је мета ракета био Израел.

  • 21:35

    Зелено светло израелској војсци за копнену операцију у Гази

    Израелска војска добила је зелено светло за почетак копнене операције у Појасу Газе "када год буде спремна", рекао је америчкој телевизијској мрежи Еј-Би-Си министар економије Нир Баракат.

    Баракат, који је члан ратног кабинета премијера Бењамина Нетанијахуа, рекао је да је уништење Хамаса главни циљ израелске војске, наводећи да ће се тунели у Појасу Газе претворити у "највеће гробље на свету".

    "Учинићемо све да ослободимо таоце, да их вратимо кући живе... Али, уништење Хамаса је први и најважнији задатак", рекао је израелски министар.

  • 21:28

    Амерички Сенат усвојио резолуцију којом потврђује подршку Израелу

    Амерички Сенат је усвојио резолуцију којом се потврђује подршка Израелу и право земље на самоодбрану, осуђујући нападе Хамаса на цивиле.

    Деведесет девет од 100 сенатора је потписало резолуцију, а само републикански сенатор Ранд Пол из Кентакија није, иако је касније гласао за њу.

    Коначно пребројавање гласова било је 97-0, а три сенатора су била одсутна, јавља Си-Ен-Ен.

    Резолуција такође "осуђује подршку Ирана глобалном тероризму, укључујући његову подршку терористичким групама као што су Хамас и Палестински исламски џихад", и напомиње да су САД "спремне да помогну Израелу у хитном снабдевању или другим безбедносним, дипломатским и обавештајним потребама."

  • 21:24

    Амерички документ: Број страдалих у болници у Гази између 100 и 300

    У извештају америчких обавештајних служби са којег је скинута ознака поверљивости се тврди да је број убијених у нападу на болницу Ел Ахли у Појасу газе вероватно између 100 и 300, али да је та процена подложна промени.

    "Сматрамо да Израел није одговоран", наводи се у извештају америчких обавештајних служби, а преноси Ројтерс.

    Званичници у Гази рекли су да је најмање 471 особа убијена у израелском ваздушном нападу на ту болницу, а Израел је негирао умешаност и за експлозију окривио неуспело лансирање ракете Палестинског исламског џихада.

  • 21:21

    Израел издвојио два висока званичника Хамаса на врху листе за одстрел

    Израел је издвојио два висока члана Хамаса на врху своје листе за одстрел, додајући да се сваки члан Хамаса суочава са смрћу у светлу напада 7. октобра.

    АФП преноси да Израел интензивно трага за војним стратегом Мохамедом Деифом и политичким лидером Јахјом Синваром, које су израелски званичници описали као налогодавце напада 7. октобра.

    Уочи копнене инвазије Израела на Газу, војни портпарол потпуковник Ричард Хехт назвао је Синвара "мртвацем који хода" и описао га као "лице зла."

  • 21:14

    Више од 300 ухапшених након упада антиратних демонстраната на Капитол хил

    Више од 300 људи ухапшено је због "илегалних демонстрација", а три особе оптужене су за напад на полицију, након што су на протесту одржаном у среду за прекид ватре између Израела и Хамаса, демонстранти упали у пословну зграду "Кенон хаус" на Капитол хилу у Вашингтону.

    На стотине демонстраната из јеврејских група, укључујући и "Јеврејски глас за мир" и "Ако не сада", упале су у зграду Конгреса, носећи транспаренте на којима су писале поруке попут "Јевреји траже прекид ватре одмах", "Нека живи Газа", и "Не у моје име".

    "Демонстрације нису дозвољене у зградама Конгреса. Упозорили смо их да престану са демонстрацијама, али када се нису повиновали, почели смо да их хапсимо", објавила је полиција Капитола на платформи Икс.

  • 21:06

    Израелски министар одбране рекао војницима у близини Газе да ће је "ускоро видети изнутра"

    Израелски министар одбране Јоав Галант рекао је војницима окупљеним недалеко од појаса Газе у четвртак да ће "ускоро видети" палестинску енклаву "изнутра", наводи се у саопштењу за јавност из његове канцеларије.

    "Ви сада видите Газу из даљине, ускоро ћете је видети изнутра. Наредба ће доћи", рекао је он, наводи се у саопштењу.

image