Свет

Главне теме Трамп, Бајден и абортус: Анкете након међуизбора показале шта Американци желе

Излазне анкете показале су став Америке о председнику Џозефу Бајдену, а око 55 процената испитаних није задовољно његовим учинком у Белој кући
Главне теме Трамп, Бајден и абортус: Анкете након међуизбора показале шта Американци желеwww.globallookpress.com © AP Photo/David Goldman

Коначни резултати међуизбора у Сједињеним Америчким Државама још увек нису објављени, али се већ сада могу извући одређени закључци.

Излазне анкете које је објавио Си-Ен-Ен, а које су комбинација интервјуа, онлајн анкета и телефонских разговора са бирачима, дају увид у ставове и жеље америчког народа.

Према истраживању компаније Едисон Рисрч, гласачи су углавном били незадовољни општим стањем у држави, економијом, али и председником Џозефом Бајденом. Међутим, и други фактори, попут ставова о праву на абортус, утицали су на избор Американаца.

Председник Бајден

Излазне анкете показале су став Америке о председнику Џозефу Бајдену, кога подржава 44 одсто испитаних. Око 55 процената испитаника није задовољно његовим учинком у Белој кући, а 45 одсто је изузетно незадовољно. Велики број гласача оценио је да је Бајденова политика донела више штете него користи.

Економија

Мали број бирача, око 31 одсто, назвао је инфлацију главним проблемом, а отприлике осам од десет испитаних навело је да је пораст општег нивоа цена негативно утицао на њихов живот.

Права на абортус

Право на прекид трудноће ступило је у центар пажње након што је Врховни суд поништио процес "Роу против Вејда" који је вођен 1973. године пред Врховним судом САД, којим је абортус легализован на читавом подручју САД.

Врховни суд је тада поништио закон савезне државе Тексас којим се забрањивао абортус. Према пресуди, закон Тексаса је био у супротности са Уставом САД. Та пресуда није укинула само поменути закон у Тексасу, него и све сличне законе широм САД. Међутим, Врховни суд је у јуну ове године поништио одлуку у поменутом процесу.

Око 27 одсто гласача издвојило је право на абортус као примарну тему. Од десет учесника излазне анкете, сваки шести рекао је да се негативно осећао због одлуке Врховног суда, а сваки четврти изразио је љутњу.

Три америчке државе Вермонт, Мичиген и Калифорнија гласале су за упис права на абортус у уставе својих држава. Легализација абортуса има значајну подршку у државама где гласачи подржавају Демократску странку.

Када је реч о томе којој странци бирачи верују када су у питању теме репродутктивних права и абортуса, демократе су имале 11 поена предности у односу на републиканце.

Доналд Трамп

Бивши лидер САД Доналд Трамп је био у мислима гласача готово колико и актуелни председник. Отприлике 28 одсто бирача рекло је да намерава да својим гласом изрази противљење Трампу, што је само неколико поена мање од трећине који су рекли да гласају како би изразили негодовање Бајдену.

Демократе победиле Бајденове скептике

Снага појединачних кандидата вероватно је помогла демократама да придобију одређен број гласача који не подржавају њиховог вођу Џозефа Бајдена.

Актуелна председница демократа у Њу Хемпширу Меги Хасан задржала је своју позицију освојивши скоро све гласаче који су подржали Бајдена, као и отприлике једну петину оних који га не желе за председника.

У трци за гувернера у савезној држави Пенсилванији, предвиђени демократски победник Џош Шапиро, придобио је једну четвртину гласача који не одобравају Бајдена. У бројним савезним државама кандидати Демократске странке су убедљиво победили међу бирачима који донекле нису одобравали Бајдена.

image
VV inauguration
banner