Свет

Европска демократија на делу: Супруга Герхарда Шредера отпуштена због прославе Дана победе

Против бившег немачког канцелара покренута је истрага, док је његова супруга због присуства пријему у амбасади Русије у Немачкој поводом прославе 78. годишњице победе у Великом Отаџбинском рату остала без посла
Европска демократија на делу: Супруга Герхарда Шредера отпуштена због прославе Дана победеwww.globallookpress.com © rtn, ute strait/rtn - radio tele nord

Због присуства пријему у амбасади Русије у Немачкој поводом прославе 78. годишњице победе у Великом Отаџбинском рату покренута је истрага против бившег немачког канцелара Герхарда Шредера, док је његова супруга Со-Јонг Ким-Шредер остала без посла.

Наиме, супруга бившег немачког канцелара отпуштена је из компаније "НРВ Глобал бизнис" у којој је била запослена као представник за Јужну Кореју, пише "Билд".

"Госпођа Ким-Шредер је одмах смењена са свог положаја и њен радни однос у компанији 'НРВ Глобал бизнис' ће бити одмах раскинут", изјавила је портпаролка министра економије Северне Рајне-Вестфалије Мона Нојбаур.

Нојабур је додала да је супруга бившег канцелара "више пута упозорена" да се уздржи од јавних политичких изјава, посебно оних које се тичу сукоба у Украјини.

Када је у питању бивши немачког канцелара, Пољска је покренула истрагу о његовој наводној умешаности у сукоб у Украјини и Специјалну војну операцију. Документи пољског генералног тужилаштва наводе да би Шредер, који ради у руским енергетским компанијама, могао да "искористи своју позицију за накнадни притисак на државе ЕУ и Украјину".

Претходно је у руској амбасади у Берлину 9. маја одржан пријем поводом прославе 78. годишњице Дана победе у Великом Отаџбинском рату. 

Догађају су присуствовали ветерани, становници опкољеног Лењинграда, представници Руске православне цркве, као и немачке јавне личности и новинари. 

Амбасаду Русије у Немачкој су, поред брачног пара Шредер, посетили и лидер партије Алтернатива за Немачку (АфД) Тино Крупала, последњи генерални секретар Комунистичке партије Источне Немачке Егон Кренц, високи функционер партије Левице Клаус Ернст, као и функционер АфД-а Александар Гауланд.

image