Србија и Балкан

Петковић и Ђурић са амбасадорима Квинте: Србија подржава напоре Лајчака у процесу формирања ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је саговорнике подсетио да Приштина 11 година одбија да формира ЗСО и да управо из те чињенице проистичу сви проблеми које ствара режим Аљбина Куртија
Петковић и Ђурић са амбасадорима Квинте: Србија подржава напоре Лајчака у процесу формирања ЗСО© TANJUG/ KANCELARIJA ZA KiM

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић пренео је данас, на састанку који је заједно са амбасадором Србије у САД Марком Ђурићем одржао са амбасадорима и представницима земаља Квинте и представником Делегације Европске уније у Београду, јасну поруку Београда о неопходности формирања Заједнице српских општина (ЗСО), на коју Срби на Косову и Метохији чекају пуних 11 година.

Петковић је истакао да Београд високо цени и подржава напоре које је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак уложио у покретање процеса формирања ЗСО, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Петковић и Ђурић су поновили позицију Београда да нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ, а који се тиче надлежности и структуре ЗСО, онако како је договорено споразумима из 2013. и 2015, може да буде добра основа за наставак разговора и договора о коначном Статуту ЗСО.

Саговорницима је још једном објашњен цео процес формирања ЗСО и улога Управљачког тима, представничког тела Срба са КиМ, које су формално потврдили и Београд и ЕУ и Приштина, а које је споразумима надлежно да изради Нацрт који је представљен током дијалога на високом нивоу 2. маја 2023.

Петковић је саговорнике подсетио да је делегација Београда имала неколико конструктивних састанака прошле године о Нацрту Статута ЗСО са експертима ЕУ, али да су, нажалост, ти разговори застали оног тренутка када је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти донео једнострану одлуку о укидању динара на КиМ.

"Сваки суштински помак у дијалогу по питању ЗСО за Београд је важан и зато је српска делегација, поред израђеног Нацрта статута Управљачког тима, прихватила и рад на Нацрту статута ЕУ, и то у делу који се бави конкретним корацима на формирању ЗСО, без прејудицирања статусних питања. У складу са тим, Београд је изразио пуну спремност да се ти разговори о Статуту наставе тамо где су непотребно стали и то без икакве кривице Београда", истиче се у саопштењу.

По питању динара Петковић је истакао да су разговори у Бриселу били тешки и да је делегација Београда изнела своје предлоге и коментаре за решавање кризе, настале одлуком Приштине да суспендује употребу динара у покрајини и платни промет са централном Србијом, нагласивши да се тај проблем мора ургентно решити, јер доводи у питање физички опстанак српског народа на КиМ.

Петковић је саговорнике подсетио да Приштина 11 година одбија да формира ЗСО и да управо из те чињенице проистичу сви проблеми које ствара режим Аљбина Куртија.

Додао је да свакодневно насиље које приштински режим спроводи над Србима и огољена мржња према свему што је српско на КиМ, угрожава тешко стечену стабилност на терену и у целом региону.

Петковић је информисао саговорнике и о недавно одржаном референдуму за смену лажних албанских градоначелника на северу КиМ, који је унапред био осмишљен тако да не успе и да омогући Куртију да и даље спроводи власт у четири српске општине са 3,5 одсто подршке бирача.

"И за све то, за најфлагрантније кршење људских права Срба на КиМ, које се одиграва пред очима међународне заједнице, испада да су привремене власти у Приштини нажалост награђене покретањем процедуре за чланство у Савету Европе, које се дешава мимо сваке утврђене процедуре, због чега се тој неправди треба одупрети у овој најстаријој европској организацији", рекао је Петковић.

Он је поручио да је Београд све своје обавезе из Бриселског дијалога испунио и да наставља да учествује у даљим разговорима у најбољој вери да нам је неопходно очување мира на терену и постизање заједничког решења и компромиса.

image