Свет

НАТО чланица тражи помоћ Кине: Како су пресечени каблови у Балтичком мору

Телекомуникациони каблови су наводно прекинути 8. октобра, сумња се на "спољашњу активност"
НАТО чланица тражи помоћ Кине: Како су пресечени каблови у Балтичком моруwww.globallookpress.com © IMAGO/Mikko Stig

Естонија је контактирала кинеске власти у оквиру истраге о томе како су два телекомуникациона кабла Балтичког мора прекинута, саопштило је естонско Министарство иностраних послова у понедељак.

Каблови су прекинути 8. октобра, уз гасовод који испод Балтичког мора спаја Финску и Естонију. Фински истражитељи су претходно саопштили да је оштећења изазвала "спољашња активност", док су естонске власти јавно посумњале на "људску умешаност".

Ројтерс је претходно известио да су један брод под заставом Русије, и други, са симболима Хонг Конга, били присутна на местима настанка штете, позивајући се на податке сервиса за праћење бродова и поморску аналитику "Марин трафик".

"Естонија је била у контакту са кинеским властима како би подстакла сарадњу у вези са истрагом", саопштио је портпарол министарства спољних послова у писму британској агенцији, додавши да "Естонија жели да подстакне "сваки вид сарадње који је неопходан за истрагу."

Истакао је да Русија није контактирана "јер нисмо видели потребу за тим."

Кина је раније данас позвала на "објективну, поштену и професионалну" истрагу оштећења гасовода, пише "Еурактив".

"Сматра се да је кинеско пловило било нормално у датим водама у време инцидента и да нису пронађене никакве абнормалности због лоших услова на мору у то време", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова новинарима.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поновио је у понедељак да Москва негира било какву умешаност.

Било какве претње Русији су "неприхватљиве", одговорио је Песков на позиве летонског председника Едгарса Ринкевичса да НАТО затвори Балтичко море уколико се Москва означи као кривац.

image
VV inauguration
banner