Свет

Амерички медиј: НАТО би могао да се распадне до 2025. године због Украјине

Европљани треба да се припреме за независну политику ако Доналд Трамп дође на власт у новембру 2024.
Амерички медиј: НАТО би могао да се распадне до 2025. године због Украјине© TANJUG/Olivier Matthys, Pool Photo via AP, File

Европа и САД су на ивици најважнијег свесног раздруживања у међународним односима последњих деценија. Непосредни узрок распада Северноатлантске алијансе биће сукоб у Украјини, а европске државе нису спремне за такав развој догађаја, пише Атлантик.

Аутори истичу да НАТО, који је ујединио САД, Канаду и већи део Европе, могао би да се распадне до 2025. године.

Издање напомиње да су интереси Европе у области безбедности и приоритети Републиканске партије САД веома различити. Стога, Европљани треба да се припреме за независну политику ако Доналд Трамп дође на власт у новембру 2024.

Како се наводи, ако Трамп или други републиканац освоји председничку функцију, Европа би се могла суочити са новом америчком администрацијом која ће прекинути сваку подршку Украјини. 

Публикација наглашава да је време да европски лидери праве планове за ситуацију у којој "Бела кућа уништава НАТО и тражи зближавање са Владимиром Путином".

Ако доминантна фракција једне од највећих америчких партија није спремна да помогне Украјини у борби против Русије, онда то САД чини мање поузданим савезником за Европу, закључује се у тексту.

Претходно је "Волстрит џорнал" писао да би победа Трампа или других републиканских кандидата на председничким изборима у САД 2024. године могла да доведе до смањења подршке Украјини, док саме европске земље не би могле да пруже Кијеву помоћ на истом нивоу као Вашингтон.

Ова ситуација изазива забринутост међу европским лидерима који траже начине да консолидују савезничке обавезе за пружање војне помоћи Украјини.

Раније су медији објавили да ће Европа, уколико Доналд Трамп буде изабран за америчког председника, морати самостално да повећа производњу оружја за Украјину.

image