Свет

Гужва на Ламаншу: У Британију ушло хиљаду миграната за један дан

Последњих неколико година дошло је до наглог пораста броја људи који стижу до Велике Британије малим чамцима из Француске
Гужва на Ламаншу: У Британију ушло хиљаду миграната за један данwww.globallookpress.com © © Edward Crawford

Од почетка године више од 40.000 миграната прешло је Ламанш покушавајући да стигне до Велике Британије , саопштило је британско Министарство одбране.

Према подацима британских власти, само јуче су 972 особе, у 22 чамца, прешле канал који дели Француску и Велику Британију, а највећи број људи који су покшали на овај начин да се докопају британског тла ушао је у земљу 22. августа. Тада је на британско тло ступило чак 1.295 људи који су се возили у 27 чамаца.

Последњих неколико година дошло је до наглог пораста броја људи који стижу до Велике Британије малим чамцима из Француске, што потврђује званична статистика. Прошле године је забележен 28.561 илегални прелазак Ламанша.

Растући број миграната ствара притисак на нову британску владу којој је овај проблем један од главних приоритета, посебно после иступања земље из чланства у Европској унији.

Ово питање представља и извор напетих односа са Француском одакле полазе мигранти.

У петак су министар спољних послова Џејмс Клеверли и његова француска колегиница Кетрин Колона издали саопштење у којем су нагласили "хитност суочавања са свим облицима илегалне миграције".

Влада Велике Британије издала је наредбу да се сви мигранти вакцинишу против дифтерије након што је у Енглеској потврђено на десетине случајева ове веома заразне болести.

Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства саопштила је да је међу тражиоцима азила, у петак било 39 особа инфицираних дифтеријом.

Албанци на протесту у Лондону тврдили да нису криминаци

Албанци у Великој Британији јуче су на Вестминстерском мосту, у близини парламента, протестовали против наводне дискриминације тврдећи да нису криминалци, већ порески обвезници који доприносе британском друштву.

Албанци су почели да изражавају незадовољство због изјаве британске секретарке Суеле Браверман, која је рекла да мигранти из Албаније "упадају" у Британију, не помињући друге народе.

У међувремену, премијер Албаније Еди Рама рекао да то питање нема везе са Албанцима, већ са "пропалом граничном политиком" Британије.

Такође,Би-Би-Си јеизвестио да албанска мафија користи мигрантске кампове у северној Француској као место за регрутацију, нудећи да финансирају трошкове преласка онима који су спремни да раде за њих по доласку у Велику Британију, преноси 

image