Свет

Пољски суд поништио одлуку: "Гаспром" ипак неће платити милијарде за Северни ток 2

Апелациони суд Пољске је одбио тужбу председника Канцеларије за заштиту конкуренције и потрошача Томаша Хростног на пресуду првостепеног суда у корист "Гаспрома"
Пољски суд поништио одлуку: "Гаспром" ипак неће платити милијарде за Северни ток 2www.globallookpress.com © Alexander Chaplygin

Пољски Апелациони суд је правоснажно поништио одлуку председника Канцеларије за заштиту конкуренције и потрошача да изрекне казну од око 29 милијарди злота руском "Гаспому" и његовим партнерима који су градили гасовод Северни ток 2, објавио је данас пољски пословни портал "Пулс бизниса".

Како пише овај портал, Апелациони суд Пољске је одбио тужбу председника Канцеларије за заштиту конкуренције и потрошача Томаша Хростног на пресуду првостепеног суда у корист "Гаспрома".

"Пулс бизниса" наводи да цео случај траје већ осам година и започео је 2015. када су "Гаспром" и његових пет партнера поднели захтев за оснивање заједничког предузећа одговорног за изградњу и рад гасовода Северни ток 2. Канцеларија за заштиту конкуренције и потрошача је 2016. године изнела примедбе на ово удруживање пошто је утврдила да то може да ограничи конкуренцију.

"Гаспром" и његових пет извођача - "Енџи енерџи", "Унипер", ОМВ, "Шел" и "Винтершал" - су повукли захтев за спајање, али ове компаније су убрзо након тога потписале уговор о финансирању гасовода.

Канцеларија је покренула поступак против ових фирми, а њен председник Томаш Хростни је 2020. године изрекао казну од 29 милијарди пољских злота за "Гаспром", док су остали извођачи кажњени са укупно 234 милиона злота.

Кажњени се нису сложили са одлуком и случај је предат Суду за заштиту конкуренције и потрошача (СОКиК).

Судија је 2022. године донео пресуду у корист "Гаспрома" и његових партнера који је сада потврђен пресудом Апелационог суда, тако да компаније не морају ништа да плате пољској држави.

image