Свет

Некадашњи Трампов потпредседник Мајк Пенс одустао од председничке кандидатуре

Пенс је одустао од кампање због ниске популарности међу гласачима и проблема са прикупљањем новца
Некадашњи Трампов потпредседник Мајк Пенс одустао од председничке кандидатуре© Tanjug/AP Photo/John Locher

Некадашњи потпредседник САД за време мандата Доналда Трампа Мајк Пенс објавио је да је суспендовао своју председничку кампању, преносе амерички медији.

"После много молитве и разматрања, одлучио сам да данас обуставим своју кампању за председника", рекао је Пенс на скупу Републиканске јеврејске коалиције у Лас Вегасу.

"Увек смо знали да ће ово бити тешка битка, али не кајем се", рекао је он, преноси АП.

Пенс је тако постао први од препознатљивих републиканских кандидата за председника који је одустао од трке за најважнију политичку позицију у САД.

Та агенција наводи да је Пенс такву одлуку донео због лоших резултата које је бележио у истраживањима јавног мњења, али и због проблема које је имао са прикупљањем новца за кампању.

Он је последњих недеља могао да рачуна на подршку нешто мање од четири одсто републиканских гласача, показују истраживања.

Он је тако каскао не само за својим некадашњим шефом и апсолутним фаворитом за нову републиканску номинацију Доналдом Трампом, већ и за другим кандидатима, попут Рона Десантиса, Ники Хејли и Вивека Рамасвамија.

Истраживање Асошијејтед преса из августа показало је да чак 57 одсто Американаца има негативан став о некадашњем потпредседнику, док га позитивно гледа тек 28 одсто испитаника.

image