Свет

Мајк Пенс не искључује могућност да буде сведок тужилаштва на суђењу Трампу

Према оптужници против Трампа коју је поднео тужилац Џек Смит, некадашњи председник је у више наврата вршио притисак на Пенса да не одобри гласове изборног колеџа
Мајк Пенс не искључује могућност да буде сведок тужилаштва на суђењу Трампу© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Бивши потпредседник САД Мајк Пенс данас није искључио могућност да буде сведок тужилаштва уколико се бившем председнику САД и његовом некадашњем шефу Доналду Трампу буде судило под оптужбама да је покушао да преокрене резултат председничких избора 2020. године.

Пенс је за Си-Би-Ес, на питање да ли би био сведок тужилаштва ако дође до суђења Трампу, рекао да не планира да сведочи, али није искључио ту могућност, пренео је Ројтерс.

"Али људи могу бити уверени да ћемо поштовати закон, да ћемо одговорити на законске позиве, ако до тога дође и да ћемо рећи само истину", навео је Пенс, који је противкандидат Трампа на изборима Републиканске странке за кандидата за председника САД за изборе 2024. године.

Специјални тужилац Џек Смит подигао је у уторак оптужницу против Трампа, која се састоји из четири тачке у којима се бивши председник оптужује за превару САД, заверу ради ометања службеног поступка (преноса власти), ометање и покушај ометања службеног поступка, као и за кршење права загарантованих законима и Уставом САД.

Према оптужници, Трамп је у више наврата вршио притисак на Пенса да не одобри гласове изборног колеџа.

У једном тренутку, како се тврди, Трамп је наводно рекао Пенсу да је "сувише поштен".

Пенсово потенцијално сведочење и његове белешке могли би да постану кључни елементи тужилаштва на суђењу Трампу.

Трамп је јуче, први пут током кампање у оквиру страначких избора за председничког кандидата, напао Пенса.

Он је негирао да га је назвао "превише поштеним" и описао га као особу која обмањује. Трамп је Пенса назвао и "Малим Мајком Пенсом".

image