Свет

"Политико": Председник Индонезије позива Запад да се суздржи од антируске реторике на Г20

Председник Индонезије Џоко Видодо упутио је молбу западним земљама како би избегао проблеме при доношењу заједничке декларације којом се самит традиционално завршава
"Политико": Председник Индонезије позива Запад да се суздржи од антируске реторике на Г20www.globallookpress.com © Zhu Wei/XinHua

Власти у Индонезији позивају чланице Г20 да се суздрже од анти-руске реторике на предстојећем самиту на Балију.

Молбу је упутио председник Индонезије Џоко Видодо уз неколицину других високих индонезијских званичника како би све присутне чланице, укључујући Русију и Кину, могле да пронађу "заједнички језик" и донесу групну декларацију којом се тај самит индустријски развијених земаља традиционално завршава, указују за "Политико" дипломатски извори упознати са ситуацијом.

Председник Индонезије настоји да избегне сценаријо Г8 који је постао Г7 након што је Русији укинуто чланство због приступа Крима у Руску Федерацију 2014. године.

Седам земаља-чланица те организације су у групном саопштењу почетком месеца осудиле Русију због онога шта су назвале "агресијом" против Украјине и позвале руске снаге да се повуку из суседне земље. Чланице Г7 такође су оптужиле Москву за ратне злочине у Украјини, али и због наводне "неодговорне нуклеарне реторике".

Сличне оптужбе неће се појавити након предстојећег самита Г20, сматрају извори, наводећи да земље попут Кине, Индије, Бразила и Саудијске Арабије не би подржале такве оптужбе. Уместо тога, сматрају извори, заједничка изјава би могла да се позове на "придржавање међународном праву".

"Очито не смемо бити оштри као у Г7, када треба да се сложите са Русима, Кинезима и Саудијцима", изјавио је један западни диполомата и додао да је питање "колико тога ћемо морати да изоставимо".

Молбе за суздржавање од анти-руске реторике индонезијски високи званичници упутили су САД, Канади, Јапану и Аустралији, између осталог.

Председник Индонезије такође се нада да избегне контроверзе које би традиционална групна фотографија представника на крају самита могла да изазове, сматра "Политико", и наводи да представници неких западних земаља не би желели да буду фотографисани са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом.

"Политико" је пренео да Бела кућа настоји да избегне сусрет председника САД Џозефа Бајдена са Лавровом на предстојећем самиту.

Руско министарство спољних послова претходно је објавило саопштење у којем се наводи да чланице треба да дискутују о "реалним, а не о измишљеним претњама" и да се пажња посвети друштвено-економским питања, која би и требало да буду главни циљ Г20.

Дискусије на тему мира и безбедности биле би "директан чин мешања у прерогативе Савета безбедности УН и подривање поверења и сарадње у формату Г20", истиче се у званичном саопштењу.

Основне теме самита у Индонезији

На иницијативу индонежанске стране, на последњем састанку овогодишњег председавања те земље, посебна пажња биће посвећена обезбеђивању прехрамбене и енергетске безбедности, јачању положаја здравства у целом свету и олакшавању дигиталне трансформације.

Пажња ће бити посвећена и енергетској транзицији и климатским променама, као и другим битним темама, наводи се у званичном саопштењу руског МСП.

Г20 укључује 19 земаља: Русију, Аустралију, Аргентину, Бразил, Велику Британију, Немачку, Индију, Индонезију, Италију, Канаду, Кину, Мексико, Саудијску Арабију, САД, Турску, Француску, Јужну Кореју, Јужноафричку Републику, Јапан; и Европску Унију. Свеукупно организација чини 80 одсто светског БДП-а, међународне трговине и две трећине светске популације.

image
VV inauguration
banner