Свет

Пустите звер да спава док не будемо спремни: Шта чека израелске снаге у Гази

Хамас је више Вијетконг него Исламска држава, упозоравају стручњаци
Пустите звер да спава док не будемо спремни: Шта чека израелске снаге у ГазиGetty © Abid Katib

Више од деценије, Израел је невољно признавао једну особину свог непријатеља у Гази: Хамас је знао како да сачека прави тренутак.

"Пустите звер да спава док не будете спремни", била је мантра Махмуда Ајрамија који је обучавао генерације милитаната у Гази.

Израел је ову уздржаност протумачио као знак да је Хамас под контролом. Група је, међутим, само чекала свој тренутак. "Доведите ми звер и заједно ћемо је убити", поручио је својим борцима Ајрами.

Прави тренутак је дошао 7. октобра. Израелска одмазда сравнила је велике делове Газе. Са технолошком супериорношћу и масовним наоружањем на својој страни, Израел је одвео рат у следећу фазу - копнену офанзиву у Гази.

Проблем за Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) је што је Хамас спреман и има предност домаћег терена, каже Девора Марголин, виши сарадник на Вашингтонском институту за блискоисточну политику.

Још у августу, генерал-мајор Јицак Брик, бивши војни омбудсман, упозорио је да Израел "није спреман за рат". Израелске снаге нису водиле велику копнену битку од 2014. године, а војни врх је био преокупиран потенцијалним претњама из Ирана, а не са територије у непосредној близини.

У међувремену, Хамас је војно ојачао са, према проценама ИДФ, 40.000 елитних бораца и арсеналом дронова и око 30.000 ракета. Истовремено је и побољшао квалитет свог наоружања и сада може да се одупре израелским хеликоптерима и тенковима.

Емил Хокајем, директор регионалне безбедности Међународног института за стратешке студије у Лондону, каже да су Хамас обучавали "најбољи у том послу", мислећи на иранску Револуционарну гарду и либански Хезболах. Хамас је, додао је, "организација која непрекидно учи" и "добро познаје свој терен и браниће га жестоко и домишљато".

У Појасу Газе, Хамас је ископао гигантску мрежу дубоких тунела отпорних на бомбе и опскрбио их залихама да се одупру вишемесечној израелској опсади. "Били смо спремни за копнену офанзиву још пре него што смо чак и покренули свој напад", рекао је Али Баракех, виши члан политичког руководства Хамаса у егзилу, за "Фајненшел тајмс". "Имамо изненађења за непријатеља. Лакше нам је да се суочимо са урбаним ратом, него са ваздушним".

Група је развила урбани стил ратовања условљен потребом да се супротстави израелској технолошкој и ваздушној надмоћи тако што ће битку свести на жестоке уличне борбе. "Хамас је више Вијетконг него Исламска држава", рекао је Хокајем.

Баш као што је Вијетконг урадио у Вијетнаму, Хамас је претворио Газу у тврђаву барикада и мишјих рупа - укључујући 400 километара дугу мрежу тунела у којима борци Хамаса могу да се склоне током израелских ваздушних удара и користе за изненадне нападе на израелске снаге.

Како се израелске трупе крећу све дубље у Газу, Хамас ће вероватно покушати да употреби тактику заседа, брзих удара и скривених експлозивних средстава, како би истрошио израелску армију сачињену углавном од резервиста и увукао је у уличне борбе.

"Хамас нема кодификовану доктрину. Његов приступ се углавном односи на наношење штете Израелу колико год је то могуће, користећи мешавину хибридних и конвенционалних снага", каже Билал Саб, сарадник истраживачког центра "Четам хаус". "Операције су такође веома децентрализоване. Постоји нека врста ћелијске војне структуре, где свака групација ради сама."

Још једна лекција коју је Хамас копирао од других милитантних група је важност безбедне комуникације. Док је Хезболах изградио сопствену оптичку мрежу, Хамас је задржао оперативну безбедност тако што је прешао у "камено доба" и користио фиксне телефонске линије, избегавајући уређаје који могу да се хакују или емитују електронски потпис.

Један од разлога зашто Израел није могао да предвиди напад 7. октобра, рекао је један израелски званичник, био је тај што је слушао "погрешне линије". У међувремену су се кључне војне информације размењивале или преко тог "аналогног" система, или неког другог шифрованог система, можда увезеног из Ирана, који је Израелу био непознат.

То је технолошко лукавство које има снажно упозорење за Израел. "Шта још крију", питао је званичник.

image