Свет

ЕУ покренула нову мисију: Обучаваће украјинску војску у Немачкој и Пољској

Москва од почетка специјалне војне операције у Украјини упозорава западне земље да не пружају војну подршку Кијеву
ЕУ покренула нову мисију: Обучаваће украјинску војску у Немачкој и Пољскојwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Савет Европске уније званично је покренуо Мисију војне помоћи ЕУМАМ, у оквиру које ће ЕУ обезбедити обуку за око 15.000 украјинских војника, наводи се у саопштењу Чешке, која тренутно председава тим телом.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је новинарима у понедељак да је одлука о покретању програма обуке договорена у "рекордном року" и рекао да ће мисија бити оперативна "за неколико недеља".

Напомињући да су кијевске снаге недавно ушле у Херсон након руског повлачења, Борељ је навео да је одлука ЕУ да пружи војну помоћ Украјини "добра" и да Унија мора да настави да подржава Украјину.

Предвиђено је да овак програм обуке траје две године и за ову иницијативу биће издвојено укупно 107 милиона евра. Обука ће се одвијати у Пољској и Немачкој, каже Борељ, који је истакао да "постоји много земаља које су спремне да учествују" у овој мисији.

Европска комисија је раније навела да ће мисија пружити "индивидуалну, колективну и специјализовану обуку Оружаним снагама Украјине, укључујући њихове снаге Територијалне одбране".

Неколико земаља ЕУ је, међутим, већ одустало од учешћа у програму. 

Мађарска је рекла да није чак ни гласала за оснивање ЕУМАМ-а и да неће слати инструкторе, нити ће допринети финансијским средствима за њене оперативне трошкове. Аустрија је такође одбила да учествује у мисији, али је понудила своју подршку иницијативи. 

Председник Хрватске Зоран Милановић, који је и врховни командант по хрватским законима, огласио се против овакве иницијативе још у октобру, када се о могућој обуци украјинских војника у земљама чланицама ЕУ само разговарало.

"Не подржавам ту идеју јер не подржавам укључивање Хрватске у овај рат више него што би требало. Као главнокомандујући, нећу пристати на то. Нисам чуо за овај предлог, али унапред ћу рећи да ми се не свиђа, доноси рат Хрватској", изјавио је тада Милановић.

image