Свет

Такер Карлсон посетио Асанжа у затвору

Оснивачу "Викиликса", уколико буде изручен САД, прети затворска казна од 175 година због објављивања поверљивих докумената
Такер Карлсон посетио Асанжа у затвору© Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

Новинар Такер Карлсон објавио је на друштвеној мрежи Икс да је посетио оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа у лондонском затвору Белмарш премда, поред фотографије на којој је с Асанжовом супругом Стелом Морис, није навео никакве детаље с тим у вези.

Верује се да је бивши водитељ "Фокс њуза" интервјуисао најпознатијег затвореника на свету пошто је претходно разговарао с његовим оцем и братом за ту медијску кућу 2021, али и раније ове године.

Карлсон је осудио Асанжово затварање карактеришући га као кршење права оснивача "Викиликса" на Први амандман, што је, по његовим речима, катастрофалан преседан за друге новинаре и издаваче који раде с поверљивим материјалом.

Асанж је уложио жалбу на његово изручење у САД, где му прети казна до 175 година затвора под оптужбом да је прекршио Закон о шпијунажи јер је "Викиликс" објављивао тајне војне и дипломатске депеше којим су, између осталог, документовани злочини које је америчка војска починила у Авганистану и Ираку.

Џулијан Асанж се налази у затвору Белмарш од 2019. када је протеран из амбасаде Еквадора у Лондону где је живео седам година. Асанж је добио политички азил, а касније и еквадорско држављанство, али су му оба одузета пре хапшења.

image