Свет

У страху од Северне Кореје: Удружују се Америка, Јужна Кореја и Јапан

Договор је да се одржавају тромесечни састанци због сајбер претње
У страху од Северне Кореје: Удружују се Америка, Јужна Кореја и Јапан© Tanjug/Im Byung-shik/Yonhap via AP, File

САД, Јужна Кореја и Јапан сагласили су се о оснивању консултативне групе на високом нивоу ради супротстављања севернокорејским сајбер нападима за које кажу да помоћу њих Северна Кореја финансира своје програме нуклеарног наоружања, саопштила је данас канцеларија јужнокорејског председника.

Заменица саветника за националну безбедност САД за сајбер технологије Ен Нојбергер разговарала је у Вашингтону прошле седмице са својим јужнокорејским и јапанским колегама.

Они су се договорили да одржавају тромесечне састанке у новом формату ради јачања ефикасности три земље у реаговању на глобалне сајбер претње, укључујући заједничко супротстављање сајбер активностима Северне Кореје, наводи се у саопштењу, пренео је Ројтерс.

Лидери САД, Јужне Кореје и Јапана састали су се на самиту у августу у Кемп Дејвиду, када су се договорили да се формира нова трилатерална радна група, која ће се бавити сајбер претњама Северне Кореје.

У извештају Уједињених нација се наводи да је Северна Кореја појачала крађу криптовалута прошле године, користећи софистициране технике.

Северна Кореја је демантовала оптужбе о хаковању и осталим сајбер нападима.

image