Свет

Мађарска сменила директора музеја због приказивања ЛГБТ садржаја малолетницима

Мађарска је 2021. године усвојила закон који забрањује "приказивање и промоцију хомосексуалности" у књигама и филмовима доступним млађима од 18 година
Мађарска сменила директора музеја због приказивања ЛГБТ садржаја малолетницимаGetty © Anthony Kwan

Мађарска влада је сменила директора Народног музеја након што је наводно дозволио млађим од 18 година да посете изложбу са ЛГБТ садржајем упркос законској забрани, пише Радио Слободна Европа (РСЕ).

Прошлог месеца крајње десничарска странка Ми Хазанк (Наша домовина) покренула је владину истрагу о том питању, позивајући се на закон из 2021. који забрањује "приказивање и промоцију хомосексуалности" у књигама и филмовима доступним млађим од 18 година. 

Након владине истраге, музеј је саопштио да нема право да тражи од посетилаца личну карту како би утврдио њихову старост, али је на својој интернет страници објавио напомену у којој се млађи од 18 година позивају да не посећују изложбу.

Министар за културу и иновације навео је у саопштењу да је Ласло Симон, директор музеја, смењен због непоштовања "законских обавеза институције". Сајмон је признао да је отпуштен у објави на Фејсбуку, али је негирао да је музеј намерно прекршио било какве законе. Рекао је да је музеј одмах означио старосно ограничење на својој интернет страници "без одлагања".

image