Свет

Упркос прогнозама, кандидат демократа Кејти Хобс нова гувернерка Аризоне

Фаворит за победу републиканка Кари Лејк поручила: Грађани Аризоне препознају будалаштине кадa их виде, прогласићемо победу и бацићемо се на преокрет
Упркос прогнозама, кандидат демократа Кејти Хобс нова гувернерка АризонеGetty © Kevin Dietsch / Staff

Демократска државна секретарка Кејти Хобс победила је републиканку Кари Лејк у трци за гувернера Аризоне, преноси Ен-Би-Си.

Због веома мале разлике у гласовима резултати су објављени тек недељу дана након избора, а ову победу Хобсове у тзв. неодлучној држави демократе сматрају кључном.

"Почаствована сам што сам изабрана за гувернерку Аризоне. Желим да се захвалим бирачима што су ми поверили ову огромну одговорност. Ово је велика част и учинићу све што је у мојој моћи да држављани Аризоне буду поносни на мене", рекла је Хобсова након победе.

Анкете су у последњим недељама кампање показивале да је у вођству републиканска противкандидаткиња и бивша локална водитељка Кари Лејк.

Како наводи Ен-Би-Си, Лејкова је након проглашења победе Хобсове твитовала "Грађани Аризоне препознају будалаштине кадa их виде".

Подсећамо, Кари Лејк је оспоравала резултате председничких избора 2020. године, а Аризона је представљала велику шансу да републикански кандидат у неодлучној држави постане гувернер и тако добије могућност да у име државе директно утиче на потврду резултата председничких избора 2024. године.

Аризона је била изложена неким од највиших стопа инфлације у САД, а гласачи су такође били забринути и због великог броја имиграната без докумената који су илегално прешли у државу из Мексика.

Кари Лејк је у изборној ноћи поручила: "Данас смо имали велики дан и немојте да дозволите да вас те варалице и преваранти натерају да мислите другачије".

"Прогласићемо победу и бацићемо се на преокрет", рекла је она.

Лејкова је за време кампање одбијала да ублажи своје ставове, укључујући ту и обећање да ће увести нове забране абортуса након што је Врховни суд САД поништио "Роу против Вејда" у јуну, а Хобсова се, пишу амерички медији, "удварала независним гласачима".

То је довело до успеха Кејти Хобс, будући да је у Аризони, како наводи Ен-Би-Си, бирачко тело подељено на трећине: републиканци, демократе и независни.

image