Свет

Лондон, САД и савезници напуштају Споразум о контроли наоружања, НАТО: Подржавамо

Након што је Русија у поноћ напустила Уговор о конвенционалним оружаним снагама у Европи, западни блок је изразио подршку савезницима који се одлуче да напусте тај "камен темељац архитектуре евроатлантске безбедности"
Лондон, САД и савезници напуштају Споразум о контроли наоружања, НАТО: Подржавамоwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Велика Британија и савезници обустављају учешће у Уговору о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ), саопштило је данас Министарство спољних послова Уједињеног Краљевства. 

Одлука је донета након што је Русија ноћас финализовала процес напуштања споразума.

Лондон је саопштио да ће "радити са земљама истомишљеницима на осмишљавању и примени добровољних мера које воде ка стабилизацији", додајући да Велика Британија критикује Русију због повлачења из споразума.

У међувремену је и Североатлантска алијанса поручила да подржава савезнике који се одлуче да напусте споразум, без обзира на то што га НАТО признаје као "камен темељац архитектуре евроатлантске безбедности".  

"Савезници осуђују одлуку Русије да се повуче из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи. Повлачење Русије је последња у низу акција која систематски подрива евроатлантску безебдност. Ситуација у којој државе чланице НАТО-а поштују споразум, а Русија не била би неодржива. Стога, савезници, који учествују у уговору, намеравају да суспендују ЦФЕ уговор онолико дуго колико то буде било потребно. Ово је одлука, коју у потпуности подржавају сви НАТО савезници", наводи се у саопштењу Алијансе, које преноси Ројтерс.

Нешто касније данас огласила се и Бела кућа. Американци су, такође, саопштили да се повлаче из споразума и да одлука ступа на снагу 7. децембра. Вашингтон поручује да излазак из споразума јача одбрамбене капацитете НАТО-а, јер се укидају ограничења, која су утицала на планирање и војне вежбе, преносе "РИА Новости". 

Москва је, подсетимо, одлуку о повлачењу из споразума објаснила тиме што тренутно "нису могући никакви договори у области контроле наоружања" са земљама НАТО-а и њиховим савезницима, јер су га ове државе махом игнорисале.

image