Свет

Скуп доручак у Немачкој: Овако није било 70 година

Немачке млекаре објашњавају да су високе цене последица поскупљења енергената, наводећи да је поскупео транспорт, производња али и опрема за хлађење млечних производа
Скуп доручак у Немачкој: Овако није било 70 годинаwww.globallookpress.com © Frank Hoermann

Немачка се бори са највећом инфлацијом у последњих 70 година, према подацима немачког завода за статистику "Дестатис". Основне животне намирнице постају све скупље, посебно оне које се користе за припрему доручка, преноси Танјуг.

Поскупљење се односи и на кафу, чија је цена у односу на прошлу годину већа за 22,8 одсто. Почетком године, шоља кафе коштала је 14, док садашња цена износи 17 евра.

"Цена кафе скочила је за 50 посто", речено је у немачком дневнику "Билд".

Истраживања су показала да су Немци велики љубитељи кафе, и да појединац у Немачкој попије чак 169 литара кафе годишње.

Када је реч о млечним призводима, литар млека у септембру прошле године коштао је 90 центи, а годину дана касније, млеко је скупље за 30 одсто и сада кошта 1,17 евра.

Слична ситуација је и са ценама путера. Цена паковања од 250 грама, прошле године је износила 1,51 евро, а сада паковање исте грамаже кошта 2,59 евра.

Немачке млекаре објашњавају да су високе цене последица поскупљења енергената, наводећи да је поскупео транспорт, производња али и опрема за хлађење млечних производа.

Месни производи у такође на удару поскупљења, а сухомеснати призводи скупљи су за чак 60 одсто у односу на прошлу годину. Цена сто грама саламе тренутно износи 2,53 евра.

Паковање од десет јаја кошта 1,99 евра, док је пре годину дана износило 1,69 евра.

Произвођачи истичу да је поскупела и храна за живину, што је доста утицало и на поскупљење саме производње.

Воћни сокови су поскупели за 57, 4 одсто у последњих 12 месеци, док је хлеб у просеку поскупео за 18 одсто. 

Немачка инфлација, усклађена са стандардима Европске уније, износила је у октобру 11,6 посто на годишњем нивоу у односу на септембарских 10,9 процената, навео је немачки завод са статистику "Дестатис".

Крајем октобра објављени су резултати анкете која је показала да више од 57 одсто Немаца сматра да је растућа инфлација највећа претња њиховом благостању.

image
VV inauguration
banner