Свет

Трамп почиње нову трку за Белу кућу

Он ће своју кандидатуру објавити на имању на Флориди, у среду у два часа по средњоевропском времену
Трамп почиње нову трку за Белу кућуwww.globallookpress.com © © IMAGO/Kyle Mazza

Доналд Трамп ће у уторак покренути своју нову кандидатуру за Белу кућу. Трампова изјава заказана је за два часа у среду по средњоевропском времену. Кандидатуру би требало да објави на свом имању у Палм Бичу на Флориди. 

Ово обраћање Трампа, преноси "Ројтерс", прате разочаравајући резултати на изборима за Конгрес на средини мандата, за чији неуспех многи републиканци оптужују управо њега.

Неуобичајено рани почетак кампање можда има за циљ да се Трамп одбрани од могућих изазивача за номинацију 2024. унутар странке, укључујући гувернера Флориде у успону Рона Де Сантиса (44) и Трамповог бившег потпредседника Мајка Пенса (63).

Извори блиски Трампу (76) рекли су да он планира да настави борбу, упркос  разочаравајућим резултатима кандидата које је он подржао. Поражени су и Мехмет Оз у Пенсилванији и Дон Болдук у Њу Хемпширу, што је допринело неуспеху републиканаца да освоје већину у Сенату.

Још један кандидат којег је подржао Трамп, бивша звезда америчког фудбала Хершел Вокер, приморан је да уђе у други круг 6. децембра у трци против демократског сенатора Рафаела Ворнока у Џорџији.

Поражени су и бројни кандидати који су се заступали платформаме фокусиране на Трампове тврдње о изборној превари.

Позив на буђење

Док су се републиканци приближавали томе да освоје контролу над Представничким домом, "црвени талас", за који су они очекивали да ће им донети убедљиву већину, ипак се није материјализовао, упркос малој подршци коју је уживао председник Џо Бајден. Изгледа да је незадовољство бирача због одлуке Врховног суда да укине право на абортус неутралисало страх од високе инфлације.

"Ово је требало да буде велики `црвени талас`(...) а ми, ипак, нисмо успели да га покренемо", рекао је гувернер Мериленда Лари Хоган, републиканац који се неко време бавио идејом да се сам кандидује на председничким изборима.

"Ово су трећи избори за редом у којима нас је Доналд Трамп коштао победе (...) Уморан сам од тих пораза", рекао је он за Си-Ен-Ен у недељу.

Конзервативни колумниста Марк Тисен, који је подржавао Трампа док је овај био на функцији, позвао га је да се не кандидује, рекавши да су бирачи 8. новембра дали демократама већину у Сенату.

"То би требало да буде позив за буђење Трампу. Он не може да освоји председничку функцију са својом базом", написао је Тисен, некадашњи писац говора за председника Џорџа Буша. "Његово понашање након што је изгубио функцију онемогућило је његов поновни избор."

Анкета Ројтерса и Ипсоса, спроведена пре избора, показала је да 53 одсто Американаца и скоро сваки четврти републиканац не одобрава Трампове потезе. Анкета је показала да сличан број Американаца негативно гледа и на Бајдена.

Трамп планира да покрене кампању скоро две године пре избора 5. новембра 2024.

Де Сантис је глатко победио на изборима за Конгрес. Пенс је у уторак објавио књигу у којој описује Трампову кампању да поништи изборни пораз из 2020.

Уверење у изборну крађу

Трамп ће тражити номинацију од своје странке у тренутку када се суочава са проблемима на неколико фронтова, укључујући кривичну истрагу о уклањању поверљивих докумената из Беле куће, као и судски позив у Конгресу у вези са његовом улогом у нападу на Капитол 6. јануара 2021. Трамп је ове истраге назвао "политички мотивисаним" и негира да је починио кривична дела.

Бизнисмен, који је постао политичар, истрајавао је у тврдњама да су избори 2020. били покрадени. 

Бајден је раније рекао да намерава да се поново кандидује за други четворогодишњи мандат, али да о томе тек треба да донесе коначну одлуку.

Током свог турбулентног председништва, од 2017. до 2021, Трамп је промовисао слоган "Америка на првом месту", представљајући се као десничарски популиста. 

На митингу који је претходио нападу на Капитол, Трамп је позвао своје присталице да марширају на Конгрес како би "зауставили изборну крађу". Његови следбеници ипак нису успели да спрече Конгрес да званично потврди изборну победу Бајдена. У нередима је погинуло пет особа.

Иако су судски и државни изборни званичници одбацили Трампове тврдње о изборима као нетачне, око две трећине републиканских гласача и даље верује да је Бајденова победа била нелегитимна, према анкети Ројтерса и Ипсоса.

image