Свет

Бундесвер добио униформе са СС ознакама

Министарство одбране наредило је војницима да "одсеку" са униформи слова која асоцирају на злогласну нацистичку организацију
Бундесвер добио униформе са СС ознакамаwww.globallookpress.com © Gregor Fischer/dpa

Министарство одбране Немачке је прошле недеље било принуђено да "вади флеке" након што су хиљадама војника уручене униформе са ознаком"СС".

Контроверзна скраћеница је требало да означи величину униформе, коју је таблоид "Билд" идентификовао као "С - кратка"(S-Short). Лист је цео инцидент окарактерисао као "мега неуспех". Упркос невином значењу СС-а на униформама, ова слова су и даље забрањена за немачке оружане снаге, с обзиром на снажну асоцијацију на злогласну нацистичку јединицу "Шуцштафел" (Schutzstaffel, Заштитна ескадрила).

Паравојно крило нациста, СС је израсло у главну силу одговорну за надзор државне безбедности и нацистичку политику терора, укључујући вођење концентрационих логора и логора за истребљење, у којима су страдали милиони људи. СС је проглашен злочиначком организацијом на послератном Нирнбершком процесу.

Војници који су одбили да преузму униформе добили су сада инструкције да се сами отарасе ознака. Како преноси "Билд", министарка одбране Кристин Ламбрехт наредила је војницима да или потпуно "одсеку" етикете на којима се налазе слова, или само да исеку део са ознаком величине.

Међутим, реакција министарке је наишла на критике неких посланика, који су рекли да би Ламбрехт требало да се фокусира на хитније ствари уместо да јури сенке прошлости.

"Морате да се запитате зашто се такви инциденти дешавају само у Бундесверу", рекао је члан Одбора за одбрану немачког Бундестага, позивајући министарку одбране да "не претерује" и да се "коначно баци на важне задатке, попут наоружања и модернизације".

Портпарол немачких оружаних снага – Бундесвера рекао је за "Берлинер цајтунг" да је само "неколико стотина војника" добило спорне униформе јер поједини произвођачи нису испунили захтев Бундесвера да користе ознаку "С-кратка" уместо "СС".

Како преноси "Билд", контраверзна одећа била је део велике набавке коју је наручило Министарство одбране, а која је укључивала 313.000 "комплета борбене одеће", као и стотине хиљада шлемова и врећа за спавање, по цени од 2,3 милијарде евра.

Министарство је за лист "Тајмс" саопштило да је свесно да инцидент изгледа "веома чудно" јавности и да је и даље у контакту са произвођачем како би "истражили шта се догодило".

image