Свет

Макрон: Још није време да Украјина преговара са Русијом

Русија је више пута говорила да је отворена за разговоре са Кијевом, али је украјински председник Владимир Зеленски потписао указ о забрани свих преговора са садашњим руководством у Москви
Макрон: Још није време да Украјина преговара са Русијом© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Сукоб у Украјини могао би да дође на прекретницу до краја ове године, предвидео је француски председник Емануел Макрон, неколико месеци после контраофанзиве Кијева, која до сада није успела да постигне значајније резултате. Он је, међутим, одбацио могућност да Украјина у догледно време отвори преговоре са Русијом.

Макрон је у интервјуу за Би-Би-Си оценио да ће, ако Москва победи Кијев, постати нова империјална сила у Европи која би, како је навео, угрозила многе своје суседе, укључујући бивше совјетске републике.

Француски лидер је поновио да Запад треба да настави да шаље војну помоћ Украјини, уз образложење да ће следећи месец бити одлучујући за сукоб. Он, међутим, није прецизирао како би догађаји у децембру могли да утичу на евентуални исход.

Што се тиче могућег прекида непријатељстава, Макрон је сугерисао да "још није време" да Украјина седне за преговарачки сто са Русијом и да одлуку о томе Кијев треба да донесе самостално. Он је, међутим, рекао да би у једном тренутку могло да буде могуће да се одрже фер и добри преговори, то јест да се пронађе решење са Русијом.

Русија је више пута говорила да је отворена за разговоре са Кијевом. Прошле јесени је, међутим, украјински председник Владимир Зеленски потписао указ о забрани свих преговора са садашњим руководством у Москви након што су четири бивша украјинска региона великом већином гласала за придруживање Русији на референдумима.

Макрон је прошле године сугерисао да би било какви мировни преговори о Украјини морали да укључе разговоре о безбедносним гаранцијама за Русију, посебно у вези са позиционирањем НАТО снага у Европи. Украјински званичници су, међутим, одмах одбацили ту идеју.

image